Personal finance

Ivo en Kim kochten een huis met een crowdfundinghypotheek

Sam Trompert • 10 oktober 2018 16:59 @samtrompert

Meer gemeenten bieden Startersleningen aan, maar niet de grote steden. Beeld © Getty

Ivo van Kampen (36) en Kim Opdam (32) zijn de eerste Nederlanders die een hypotheek hebben gekregen met behulp van crowdfunding, via start-up Jungo. Over twee weken krijgen ze de sleutel van hun koopwoning in Leiden. "Dit bleek voor ons de goedkoopste manier", vertelt Van Kampen.

Jungo bestaat al een tijdje, maar het Leidse stel hoorde bij de hypotheekadviseur pas voor het eerst van de gecrowdfunde hypotheek. "Hij liet ons de verschillende opties zien, waaronder deze. Hij waarschuwde wel: dit is nieuw, spannend. Maar het voelde al snel vrij goed", aldus Van Kampen.    

'Hele mooie mijlpaal'

Met deze eerste crowdfundhypotheek komt een einde aan de opstartfase van start-up en hypotheekverstrekker Jungo, bij wie Van Kampen en Opdam de financiering regelden. Oprichter Vincent van den Noort noemt het een 'hele mooie mijlpaal'. 

Halverwege 2016 kreeg Jungo al een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarna duurde het nog 16 maanden voordat de Belastingdienst groen licht gaf. "Dat had wat ons betreft best sneller gekund, maar ik snap het ook wel. Onze manier van hypotheken verstrekken is niet gangbaar, dat maakt dat het wat langer duurt", zegt Van den Noort in gesprek met RTL Z. 

Vrienden en familie

Hoe werkt het precies? Jungo werkt samen met Aegon bij het vertrekken van hypotheken. Klanten hebben alleen met de start-up te maken, maar achter de schermen financiert Aegon 80 procent van de hypotheeksom. De andere 20 procent wordt gecrowdfund. Je kunt bijvoorbeeld vrienden en familie vragen om te investeren in jouw nieuwe huis, maar er zitten ook particuliere investeerders in het netwerk van Jungo. 

Het gecrowdfunde deel van je lening los je in acht jaar af. Het voordeel daarvan is dat je rentepercentage een stukje omlaag gaat. De langlopende hypotheeklening, die je na die eerste acht jaar begint af te lossen, is immers een vijfde lager. "Wij hanteren verder de gangbare acceptatiecriteria. Je kunt bij ons dus niet meer lenen dan bij een bank", vult Van den Noort aan. 

Tussen sparen en beleggen

Investeerders krijgen hun inleg dus in acht jaar terug, tegen een rente van 2,8 procent. "We positioneren ons tussen sparen en beleggen", legt Van den Noort uit. De spaarrente is ongekend laag, maar beleggen in aandelen is niet voor iedereen weggelegd. 

Een crowdfunding is natuurlijk pas compleet met een gelikte campagne. Hoe pak je zoiets aan? "We zijn begonnen met al onze vrienden en familie een e-mail te sturen", legt Ivo van Kampen uit. "Daarop kregen we veel reactie, veel mensen wilden weten hoe het precies zat. Ook hebben we veel hulp gekregen van Jungo, mooie filmpjes en dat soort dingen." Uiteindelijk hebben zo'n 108 mensen geïnvesteerd in de hypotheek van Ivo en Kim. De minimuminleg is 250 euro. 

Van Kampen denkt dat onder die 108 investeerders zo'n 10 tot 15 familieleden en vrienden zitten. "Jungo heeft zelf ook een grote database met mensen die willen investeren", vertelt hij.

De crowdfundingcampagne zou zo'n drieënhalve week duren, maar na 12 dagen was het gewenste bedrag (68.000 euro) binnen. "Mijn ouders wilden graag mee-investeren, maar die hebben een beetje hulp nodig met de computer. Het duurde even voordat ik tijd had om te helpen, maar op dat moment konden ze het bedrag dat ze zelf voor ogen hadden al niet meer investeren. We zaten al bijna vol", vertelt Van Kampen.

Verzekerd van hypotheekbedrag

Voorafgaand aan een crowdfunding zijn leners verzekerd van hun hypotheekbedrag, benadrukt Van den Noort. Als het gewenste bedrag van de crowdfundingactie niet gehaald wordt, is de korting op de rente lager. Het doel is 20 procent van de hypotheeksom via de crowd te financieren, maar lager kan dus ook. 

Consumentenbond: doortimmerd concept

De Consumentenbond hield het model van Jungo tegen het licht. Geldexpert Rien Meijer noemt het een 'goed doortimmerd concept'. De voor- en nadelen, volgens de Consumentenbond:

Voordelen:

  • Tot 0,2 procent lagere hypotheekrente;
  • Onbeperkt aflossen met eigen middelen;
  • Met name bij lange looptijd en hoge hypotheek voordelig;
  • Familie en vrienden kunnen meefinancieren tegen een mooi rendement.

Nadelen:

  • Niet aantrekkelijk voor huizenkopers die in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie; zij kunnen met NHG goedkoper lenen;
  • Geen tussentijdse renteverlaging bij waardestijging huis;
  • Geen variabele rente mogelijk, alleen vaste voor 10, 20 of 30 jaar. Daarbij is de rente voor met name 10 jaar vast op het moment van lancering niet bepaald scherp;
  • (Vooralsnog) niet voor zzp'ers, ondernemers, nieuwbouw, verbouwing of overbruggingskrediet.

Bron • RTL Z / Sam Trompert