Personal finance

Honderdduizenden ouderen lopen toeslagen mis, CDA wil meer reclame

03 oktober 2018 06:09

Archieffoto Beeld © ANP

Honderdduizenden ouderen lopen toeslagen mis, simpelweg omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben. De overheid moet mensen daarom beter gaan wijzen op toeslagen, vindt het CDA.

Eén op de zes ouderen laat huurtoeslag liggen en één op de tien vraagt geen zorgtoeslag aan, terwijl ze daar wel recht op hebben. Dat bleek onlangs nog uit onderzoek van de ouderenbonden.

Gegevens koppelen

Het kan om een paar tientjes gaan, maar het kan ook oplopen tot honderden euro's aan misgelopen toeslagen. "Zorgelijk en onacceptabel", vindt CDA-kamerlid Evert Jan Slootweg. Hij roept het kabinet daarom op meer reclame te maken voor toeslagen. "Er is een overheidscampagne nodig."

Verder pleit Slootweg ervoor om bestanden van bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst te koppelen, om te zien wie recht op toeslagen heeft. "De overheid kan die mensen dan proactief informeren."

Aanvragen te ingewikkeld

Het plan krijgt bijval van de VVD. "Er zijn duizenden ouderen die maandelijks huurtoeslag of zorgtoeslag mislopen omdat het aanvragen ingewikkeld is", zegt Kamerlid Aukje de Vries. "Die ouderen kunnen we helpen door het aanvragen te vereenvoudigen of door duidelijkere informatie te geven."

Het CDA dient het voorstel later vandaag in tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Minister Hoekstra (Financiën) antwoordt dan morgen.

Bron • RTL Nieuws