Personal finance

Nieuw-Zeeland verbiedt buitenlanders om een huis te kopen

Sam Trompert • 16 augustus 2018 16:27 @samtrompert

Auckland is relatief gezien een van de duurste plekken ter wereld om een huis te kopen. Beeld © Getty Images

Wil je een huis kopen in Nieuw-Zeeland? Dan heb je pech. De regering daar verbiedt buitenlanders nog langer huizen te kopen in het land. Buitenlanders zouden de huizenprijzen opdrijven. "Onze huizenprijzen moeten in Nieuw-Zeeland bepaald worden, niet door de internationale markt." Moeten steden als Amsterdam de Nieuw-Zeelanders volgen?

Internationale investeerders bewegen zich steeds nadrukkelijker op de mondiale huizenmarkt. In grote steden als Londen en Sydney, maar ook Amsterdam, drijven zij de prijzen op.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) concludeerde onlangs dat de huizenprijzen van wereldsteden meer met elkaar verweven raken, door institutionele en particuliere beleggers in vastgoed.

Ban buitenlandse beleggers: goed idee?

Zou het weren van vermogende buitenlanders ook een idee kunnen zijn voor andere landen, zoals Nederland? Woningmarkteconoom Christian Lennartz van de Rabobank, vindt het een 'nuttige maatregel', maar hij twijfelt aan de uitvoering. Eerst wat meer over het Nieuw-Zeelandse plan.  

Lees ook: Huizenprijzen in wereldsteden beginnen te dalen. Volgt Amsterdam?

Rijkaards uit Silicon Valley of China kopen de laatste jaren pittoreske optrekjes in Nieuw-Zeeland. In totaal is maar 3 procent van de Nieuw-Zeelandse huizen in handen van buitenlanders, maar in een populaire regio als Auckland is dat 22 procent. 

Huizen in Auckland 160.000 euro duurder dan elders 

De huizenprijzen in die stad behoren tot de hoogste ter wereld. De mediane huizenprijs in Auckland is 835.000 Nieuw-Zeelandse dollar (483.674 euro). In de rest van het land is dat 550.000 dollar (318.588 euro). 'Gewone' Nieuw-Zeelanders komen er maar moeilijk tussen. Extra pijnlijk is dat die buitenlandse huiseigenaren de woning een groot deel van het jaar leeg laten staan, weet Lennartz. "Dat is niet de bedoeling van die woningen."

Miniatuurvoorbeeld

De skyline van Auckland. (Foto: Getty)

"Een prachtig huis bij een meer of de zee, of een bescheiden woning in een buitenwijk: deze wet zorgt ervoor dat de huizenprijzen in Nieuw-Zeeland hier bepaald worden, in plaats van op de internationale markt", zei verantwoordelijk minister David Parker bij de behandeling van de wet in het parlement.

IMF: plan werkt niet

Het idee is helder: door vermogende buitenlanders van de markt te weren daalt de vraag naar koophuizen, net als de prijs die kopers bereid zijn te betalen. 

Maar werkt het ook? Volgens het IMF niet. Zij drukte de Nieuw-Zeelandse regering vorige maand op het hart het buitenlandersverbod te heroverwegen, toen er al over gesproken werd. 

Belastingen en leenregels

Door het verbod loopt het land buitenlandse investeringen mis, die juist van pas kunnen komen bij het bouwen van nieuwe huizen, denkt het fonds. Het IMF ziet meer in belastingen of leenregels om overspannen huizenmarkten af te koelen.

Miniatuurvoorbeeld

Labour-politica Jacinda Ardern is sinds oktober 2017 premier van Nieuw-Zeeland. (Foto: Getty)

De regering in Nieuw-Zeeland, onder leiding van de 38-jarige Jacinda Ardern, negeert het IMF volledig. Zij wil dat de 'binnenlandse markt van vraag en aanbod' de huizenprijzen bepaalt, zonder bemoeienis van buitenlandse investeerders.

Binnenlandse bv met buitenlands geld

Christian Lennartz vermoedt dat de nieuwe wet bovendien gemakkelijk te omzeilen is. "Veel investeerders of kopers werken samen met lokale makelaars. Je kunt denken aan een soort constructie waarbij een binnenlandse bv met buitenlands geld een huis kan kopen", schetst hij. "Het controleren, monitoren en handhaven van die wet is duur. Het zou een effectieve maatregel kunnen zijn, maar dus wel vrij duur. Is het dan nog efficiënt?"

Toch noemt Lennartz het een aardige testcase. In bepaalde steden van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn de problemen op de huizenmarkt zeer nijpend. Overheden hebben de oplossing nog niet gevonden. In dat licht is deze wet een goede stap om tot 'best practices' te komen, denkt de Rabobank-econoom. 

Ook een idee voor Nederland

Is de rol van internationale beleggers ook in Nederland zo groot? Het antwoord is nee. Beleggers drukken zeker hun stempel op de huizenprijs in Amsterdam en de rest van de Randstad. De prijzen zijn daardoor 'losgeslagen' van de rest van ons land. Maar dat zijn vaak ook gewoon Nederlandse investeerders. Het effect van een ban op buitenlandse beleggers zal in Nederland dan ook 'nauwelijks merkbaar' zijn, verwacht Lennartz.  

Bron • RTL Z / Sam Trompert