Personal finance

Economie blijft hard doorgroeien, koopkracht stijgt voor bijna iedereen

Michaël Niewold • 16 augustus 2018 07:50 @michaelniewold

Het economisch zonnetje schijnt ook volgend jaar. Beeld © Archieffoto ANP

De Nederlandse economie draait dit en volgend jaar nog als een tierelier. De risico's van gebeurtenissen op het wereldtoneel en het effect daarvan op onze economie worden alleen wel groter. De koopkracht stijgt voor bijna alle huishoudens.

Dat meldt het Centraal Planbureau in de conceptraming. Die verwachting is van belang bij het maken van de rijksbegroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag gepubliceerd zal worden.

De economie groeit dit jaar met 2,8 procent en volgend jaar met 2,5 procent. Dat is iets minder hard dan het CPB in juni aankondigde: toen werd uitgegaan van groei van respectievelijk 2,9 en 2,7 procent. De werkloosheid zal volgend jaar een record bereiken, in positief opzicht: de 3,5 procent werkloosheid is het laagste sinds 2001.

Risico's brexit en handelsoorlog

De reden dat die groei ietsje minder zal zijn dan waar eerder vanuit werd gegaan, zijn de risico's van oplaaiende handelsoorlogen en de steeds groter wordende kans op een harde brexit. "Het ziet er nu zomers uit, maar het weer kan omslaan", verwoordt CPB-directeur Laura van Geest het tegenover RTL Z. Wanneer dat kantelpunt is, weet zij niet: "Wij ramers zijn altijd heel slecht in voorspellen."

Een harde brexit, een 'no deal-scenario' wordt een steeds serieuzere mogelijke uitkomst. Dat komt omdat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië nog niet zijn afgerond en de tijd om een akkoord te bereiken, steeds korter wordt. Zonder deal valt Groot-Brittannië ineens uit de EU, met chaos als gevolg. 

Het CPB noemt ook het economische beleid van de onlangs aangetreden Italiaanse regering en tragere groei in opkomende economieën zoals Turkije als bedreigingen voor de groei van de Nederlandse economie. 

Lees ook: 

Belastingvoordeel

Vanwege het al aangekondigde kabinetsbeleid en de soepel draaiende economie zal de koopkracht voor de meeste huishoudens erop vooruitgaan.

Voor 7 procent van alle huishoudens daalt de koopkracht. Dat zijn vooral mensen met een laag inkomen: mensen met een uitkering of alleenstaanden. Van de huishoudens met de laagste inkomens, gaat 13 procent er in koopkracht op achteruit.

Koopkracht hoge inkomens

Dat komt doordat vooral werkende mensen profiteren van de maatregelen van Rutte III. Van de huishoudens met de hoogste inkomens, daalt de koopkracht van slechts 5 procent.

Het kabinet trekt miljarden uit voor belastingvoordelen waar vooral werkende mensen met hogere inkomens van profiteren. Het gaat om het vereenvoudigen het belastingstelsel, waar nog maar twee belastingschijven overblijven en het verhogen van de heffingskorting. Die twee maatregelen alleen al schelen ruim 5,7 miljard euro aan belastinginkomsten.

Kabinetsbeleid

Daarnaast profiteren huishoudens met kinderen van het feit dat de kinderbijslag en -opvangtoeslag omhoog gaan. Daar trekt het kabinet respectievelijk 250 miljoen en 225 miljoen voor uit. 

Dat de koopkrachtplaatjes nu zo uitpakken, kan er toe leiden dat het kabinet nog gaat sleutelen aan de begroting voor volgend jaar, vertelt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. ​"Nu het zo goed gaat met de economie is het lastig te verkopen dat juist mensen met lage inkomens die het toch al moeilijk hebben, er weinig op vooruit gaan of zelfs in koopkracht dalen", zegt hij.

BTW-verhoging stuwt inflatie

Er is een maatregel van het kabinet die negatief uitpakt: de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent kost niet alleen koopkracht, het stuwt de inflatie ook omhoog naar 2,4 procent. 

Bron • RTL Z