Personal finance

Meer geld kwijt aan waterschapsbelasting door extreem weer

Gert-Jan Verstegen • 14 augustus 2018 11:06 @GJVerstegen

Wateroverlast in het Limburgse Vlodrop, toen in 2014 de Roer overstroomde. Beeld © ANP

We moeten er rekening mee houden dat door klimaatverandering de waterschapsbelasting de komende jaren gaat stijgen. Het gaat naar verwachting om enkele euro's tot een tientje per jaar.

We hebben een kurkdroge zomer achter de rug en dat hebben de waterschappen geweten. De waterstand in de rivieren was laag, boeren kregen een sproeiverbod en op veel plekken is blauwalg geconstateerd.

Nederland anders inrichten

Toch is het niet zo dat één zomer zorgt voor een hogere waterschapsbelasting. "De klimaatverandering in algemene zin zorgt uiteindelijk dat we Nederland op een andere manier moeten inrichten", vertelt woordvoerder Jane Alblas tegen RTL Z, na eerdere berichtgeving in de NRC.

De tariefstijging blijft beperkt. "Wij verwachten dat de waterschapsbelasting iets meer dan de inflatie zal stijgen. Waarschijnlijk 1 of 2 procent hoger." In de praktijk zal het gaan om enkele euro's per jaar. De precieze tarieven worden pas in de herfst bekendgemaakt.

Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld tussen de 144 euro en 359 euro, afhankelijk van de regio waar je woont, de grootte van je huishouden en of je hebt gekocht of huurt.

Lees ook: 'Nederlandse delta moet zich beter wapenen tegen droogte'

Speelpleinen en waterbuffers

Wat gaat er dan met dat geld gebeuren? Als voorbeeld geeft Alblas dat de steden ruimte moeten gaan maken voor water. "Steden zijn versteend. Bij een hoosbui op een stad kan het water slecht ergens heen." Waterpleinen zijn daar een oplossing voor. Dat zijn speelpleinen die bij zware regenval als bassin dienen.

Ook willen de waterschappen het geld gaan gebruiken om boeren te helpen. De droogte dit jaar heeft gezorgd voor mislukte oogsten of gewassen die minder opbrengen. "We gaan kijken hoe we schade in de toekomst kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld met gewassen die beter tegen zout water kunnen. Of hoe ze een waterbuffer kunnen aanleggen."

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen