Personal finance

Tanken wordt nog duurder: 'Olieprijs gaat harder stijgen'

09 augustus 2018 09:39

Een tankstation bij Eemnes. Beeld © ANP

De olieprijs zal waarschijnlijk aanzienlijk harder gaan stijgen dan eerder werd gedacht. Volgend jaar kost een vat olie gemiddeld zo'n 85 dollar.

Dat verwacht ABN Amro na een uitvoerige analyse van de markt. Op dit moment kost een vat Brent-olie nog 72 dollar. Als de koers naar 85 dollar gaat betekent dat een stijging van 18 procent.

De bijgestelde verwachtingen zijn het gevolg van meerdere factoren. Ten eerste is de verwachting dat de vraag naar olie blijft groeien.

Libië en Venezuela liggen op hun gat

Maar het aanbod van olie kan voorlopig de vraag niet volgen. Dat komt vooral omdat Venezuela en Libië, twee grote olie-exporteurs, te kampen hebben met grote interne problemen. Het lukt daar niet om de olieproductie op peil te houden.

De OPEC, het kartel van grote olie-exporterende landen, heeft daarom besloten om de productie met een miljoen vaten per dag op te schroeven, maar in de praktijk blijkt dat te ambitieus. Daarnaast gaat het ten koste van de reservecapaciteit van die andere producenten, waardoor toekomstige schokken moeilijker opgevangen kunnen worden.

"Beleggers worden nerveus als het gaat om de reservecapaciteit", zegt ABN-econoom Hans van Cleef tegen RTL Z. Het risico op een olietekort neemt dan toe en tekorten zorgen voor hogere prijzen.

Het aanbod zou in principe verhoogd kunnen worden door Amerikaanse schalieolie, maar door de gebrekkige infrastructuur daar kan er daar amper meer worden geëxporteerd.

Duur

De stijgende olieprijs is vooral slecht nieuws voor mensen die hun tank vol willen gooien. Uit een eerdere analyse blijkt namelijk dat de benzineprijs de olieprijs een-op-een volgt. Duurdere olie zorgt dus voor duurdere brandstof.

Dat betekent trouwens niet dat de benzine dan ook meteen een procent of 18 duurder wordt. De prijs van benzine is namelijk voor 60 procent opgebouwd uit btw en accijnzen.

4 cent duurder

Slechts 30 procent van de prijs (de overige 10 procent is marge) wordt bepaald door de productiekosten. Gesteld dat die volledig bestaan uit de prijs van olie, zou een stijging van de olieprijs met 13 cent dus leiden tot een stijging van de olieprijs met een cent of 4.

Op dit moment kost een liter benzine gemiddeld 1,79 euro.

Lees ook: Op vakantie met de auto: in deze landen tank je het goedkoopst

Dipje op komst

Er is nog wel een klein lichtpuntje, bezien vanuit de automobilist dan. Dit kwartaal bestaat de kans dat er nog even een dipje in de olieprijs komt. ABN houdt er rekening mee dat, in de aanloop naar de verkiezingen voor het Amerikaanse congres, Donald Trump de handelsoorlog met China verder zal opvoeren.

Dat heeft mogelijk negatieve effecten voor de wereldeconomie en daardoor ook voor de vraag naar olie. Als die vraag tijdelijk af zou nemen, drukt dat de olieprijs. De verwachting is dat de prijs in juni 2019 zijn hoogtepunt bereikt met 90 dollar per vat.

Waar en wanneer je het goedkoopste tankt:

Eind vorig jaar bleek uit cijfers dat de plek, de dag en zelfs het tijdstip waarop je tankt uitmaakt voor de prijs van de benzine.

Bron • RTL Z