Personal finance

Particulieren verstoppen duizenden miljarden voor belastingdienst

Chris Koenis • 15 maart 2016 11:09 @chriskoenis

Beeld © ANP

Er wordt wereldwijd tussen de 6100 en 7200 miljard euro aan financiële bezittingen verborgen gehouden voor de belastingdienst. Het leeuwendeel van de verstopte effecten en banktegoeden is in bezit van particulieren.

Particulieren ontduiken tussen de 2000 en 2600 miljard dollar aan inkomstenbelastingen, wat geschat neerkomt op 2,6 à 3,5 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit een onderzoek van de Italiaanse centrale bank waarover het FD bericht. Volgens Banca Italia wordt de omvang van inkomen en bezit dat via belastingparadijzen en overzeese sluiproutes verborgen blijft, ernstig onderschat.

De onderzoekers hebben de wereldwijde schulden en financiële bezittingen in de periode van 2001 tot en met 2013 tegenover elkaar gezet. Daaruit blijkt dat er veel minder bezittingen zijn dan schulden. De gemiddeld afwijking is 6,4 procent van het wereldwijde bbp. Overigens zijn financiële bezittingen zoals levensverzekeringen, derivaten en vastgoed niet meegenomen.

Meer internationale transacties
De toename in internationale financiële transacties speelt een grote rol bij belastingontduiking. Zowel belastingplichtige particulieren als bedrijven kunnen de belasting in hun thuisland ontduiken door hun inkomen en vermogen te verbergen in landen met een strikt bankgeheim en strenge geheimhoudingsregels. Voor particulieren is belastingontuiken gemakkelijker, omdat zij niet aan verslaggevingregels hoeven te voldoen.

Veel steenrijke multinationals gebruiken juist weer complexe constructies waarmee ze belasting ontwijken, wat vooralsnog in veel landen waaronder Nederland gewoon wordt toegestaan. Volledige transparantie en informatie-uitwisseling voor belastingautoriteiten is nog ver weg, concluderen de onderzoekers van de centrale bank van Italië.

Bron • RTL Z