Personal finance

'Belastingvoordeel voor opleiding werkende moet aangepakt'

09 september 2016 08:22

Minister Bussemaker van Onderwijs Beeld © ANP

Minister Bussemaker van Onderwijs wil de belastingvoordelen voor werkenden die een opleiding volgens op de schop nemen, de zogenaamde scholingsaftrek. "Het schiet zijn doel voorbij."

De scholingsaftrek is een een belastingvoordeel dat je krijgt als je een extra opleiding doet die je nodig hebt voor je baan of toekomstig werk. Een deel van de kosten die je daarvoor maakt mag je aftrekken van de belasting.

Bussemaker liet zich in een toespraak gisteren kritisch uit over de scholingsaftrek. Volgens de minister zijn het vooral hoger opgeleiden die ook op hun werk nog verder leren, die er gebruik van maken. Juist mensen met een lagere opleiding zetten het weinig in, terwijl zij er de meeste baat bij kunnen hebben.

Kloof wordt groter

Daardoor wordt de kloof "met groepen die het op de arbeidsmarkt al moeilijk hebben" alleen maar groter.

Om dat te voorkomen wil de minister de scholingsaftrek op de schop nemen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt namelijk dat naast het feit het vooral hoger opgeleiden zijn die gebruik maken van het fiscale voordeel, het geld ook nog eens niet al te effectief besteed wordt. Driekwart van deze mensen zou ook zonder de belastingvoordelen hun opleiding ook wel volgen.

Op de schop

Bussemaker kondigde gisteren aan op korte termijn iets aan de scholingsaftrek te willen doen om er voor te zorgen dat het geld (200 miljoen euro per jaar) effectiever wordt ingezet, zodat ook lager opgeleiden en mensen met een lager salaris meer gaan profiteren. 

De minister wil op dit moment haar plannen niet verder toelichten.

Liever kijken dan lezen?

Bron • RTL Z