Personal finance

Hoge Raad kritisch op vermogensrendementstax

Michaël Niewold • 10 juni 2016 13:32 @michaelniewold

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld © ANP (Archieffoto)

Nee, de omstreden vermogensrendementsheffing gaat niet van tafel. Ja: hij blijft inzet van debat. De Hoge Raad, de hoogste bestuursrechter van ons land, adviseert de overheid de 'haalbaarheid' van het belastingtarief op vermogen goed in de gaten te blijven houden.

De vermogensrendementsheffing is omstreden omdat de Belastingdienst daarbij een vast tarief hanteert van 4 procent rendement op bezittingen die in Box 3 van het belastingstelsel vallen. Dat komt neer op het betalen van 1,2 procent belasting boven iedere euro die je hebt boven de 24.000 euro aan spaargeld (tarief in 2016). Vanwege onder meer de lage rente is het lang niet altijd mogelijk om een rendement van 4 procent te halen op bijvoorbeeld aandelen, obligaties of de verhuur van een huis, is de kritiek op de belastingmaatregel. 

Een Nederlands stel, dat inmiddels al jaren in Noorwegen woont, stapte daarom naar de rechter. Het stel beargumenteert dat de belastingaanslag op hun huis, een appartement en een garage in Nederland te hoog is, mede omdat ze het huis niet verhuren. Het jarenlange juridische gevecht van het stel met de Staat kwam vandaag tot een eind, met de uitspraak van de Hoge Raad. 

'Heffing is diefstal'

En hoewel de uitspraak voor het stel teleurstellend is, want de Hoge Raad veegde alle argumenten van tafel, biedt de uitspraak voor toekomstige critici van de heffing perspectief. De raad neemt namelijk een klein gedeelte uit het vernietigende advies van Advocaat-Generaal Niessen uit februari over. Niessen schreef toen dat de rendementsheffing neerkomt op oneigenlijke ontneming, diefstal dus. 

Zo ver gaat de Raad niet, maar die schrijft in haar vonnis wel dat als een verondersteld rendement van 4 procent voor particuliere beleggers niet haalbaar is, van de wetgever mag 'worden verlangd dat hij de regeling aanpast teneinde de beoogde benadering van de werkelijkheid te herstellen'. 

Meer op rtlz.nl: 

'Vermogensbelasting is diefstal'

Bron • RTL Z