Personal finance

60.000 Nederlanders willen weer blauwe envelop ontvangen

Matthias Pauw • 29 september 2016 06:02 @mattpauw

De blauwe envelop op de deurmat Beeld © ANP

Tienduizenden Nederlanders hebben helemaal geen trek in de digitale berichtenbox van de Belastingdienst. Zij hebben bij de Belastingdienst aangegeven alles per post te willen ontvangen.

Op 1 september hadden al 59.289 mensen de Belastingdienst gevraagd om een kopie van de berichten per post te versturen. Op dit moment wordt nog vrijwel alles per post én digitaal verstuurd, toch zijn er dus al veel mensen die het verdwijnen van de blauwe envelop vrezen. 

Blauwe envelop gaat er langzaam uit

De Belastingdienst is langzaamaan de welbekende blauwe envelop aan het uitfaseren. Op dit moment wordt slechts de voorschotbeschikking voor toeslagen standaard alleen digitaal toegestuurd. Vanaf volgend jaar juni wordt ook de definitieve berekening van toeslagen alleen nog maar per digi-post verstuurd.

Wetswijziging

De Belastingdienst wil al een poosje af van de langzame en relatief dure brievenpost, maar lange tijd was dit niet mogelijk. De wet verplichtte de Fiscus namelijk om per brief te communiceren.

Dat is in oktober vorig jaar veranderd. Toen ging de Eerste Kamer akkoord met een wetswijziging die digitalisering mogelijk maakt. Sommige groepen krijgen nog wel alle post op papier toegestuurd. Bijvoorbeeld kinderen jonger dan 14, Nederlanders in het buitenland, personen die onder curatele staan en sommige leden van diplomatieke vertegenwoordigingen.

Digivaardigheid

Als je bij de fiscus aangeeft weer post te willen ontvangen, kun je dat regelen via de helpdesk. Vervolgens wordt er gekeken naar wat er mogelijk is. De opties reiken van een telefonische uitleg tot een cursus 'digivaardigheid'.

Pas als alle oplossingen niet mogen baten, kun je weer hard-copy post ontvangen. Daarvoor kwamen dus bijna 60.000 mensen tot nu toe in aanmerking.

Bron • RTL Z