Personal finance

'Zelfs de gemeente weet niet wat ze met Airbnb-verhuur moeten'

06 september 2016 16:50

Remco en Malou in hun op Airbnb verhuurde zolder Beeld ©

De Belastingdienst weet zich geen raad met inkomsten die mensen halen uit deelplatformen zoals Airbnb, staat in een interne memo. Maar die onduidelijkheid speelt niet alleen bij de fiscus, blijkt in de praktijk. "Bij de gemeente wisten ze ook niet wat ze hiermee moesten doen."

Remco van Suchtelen en Malou Oreel verhuren hun zolderkamer in Utrecht via Airbnb. Wat ze precies moeten afdragen, blijft vaag. "Het is niet duidelijk wat de spelregels zijn", vertelt Van Suchtelen. 

Over het ene deel van hun afdracht, de inkomstenbelasting, kregen ze duidelijkheid van hun accountant. "Het bleek dat wij geen inkomstenbelasting hoeven te betalen omdat we aan bepaalde voorwaarden voldoen."

Toeristenbelasting

Wat ze qua toeristenbelasting moeten doen, die andere post, weten ze nog steeds niet. Die belasting moeten hotels en andere verhuurders normaal gesproken afdragen, maar de gemeente Utrecht gaf Van Suchtelen en Oreel geen antwoord op hun vragen. "Wij hebben twee keer contact opgenomen met de gemeente. Beide keren gaven zij aan dat ze niet zo goed wisten wat zij hiermee moesten doen."

Het koppel betaalt dan ook geen toeristenbelasting, terwijl ze wel bereid zijn om dat te doen als dat nodig blijkt.

Thumbnail

Remco en Malou zitten in de woonkamer van hun woning.

Grootverdieners

De Belastingdienst zou in principe onderscheid moeten maken tussen hobbyisten die af en toe hun woning verhuren en commerciële partijen die het hele jaar door verhuren via het platform. Maar juist daar weet de Belastingdienst geen raad mee, blijkt uit de interne memo die vanochtend naar buiten kwam.

Terwijl het koppel hun zolderverdieping verhuurt voor een extra zakcentje, zijn er ook exploitanten die er goud geld aan verdienen. "Je kunt er heel veel geld mee verdienen, als je zou willen", concludeert Oreel.

Geld voor extraatjes

Het koppel gebruikt het geld vooral voor leuke extraatjes. "Al het geld dat wij met Airbnb hebben verdiend ging naar een mooie reis van vier maanden (..) Nu zijn wij voor andere zaken aan het sparen." Het stel denkt aan een nieuwe keuken of weer een nieuwe reis.

Overzicht

Particuliere verhuurders moeten 70 procent van hun Airbnb-inkomsten opgeven voor de inkomstenbelasting. Maar soms zijn ze ook btw verschuldigd en moeten de gasten lokale toeristenbelasting betalen. Dat verschilt per gemeente en is niet in alle gevallen even duidelijk; ook op de site van de Belastingdienst is geen specifieke informatie voor verhuurders te vinden over Airbnb.

Woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst: "Daar werken we aan. Binnenkort moet dat overzichtelijker op onze site staan." Al wijst hij erop dat er nooit onduidelijkheid is geweest over de vraag óf er over Airbnb-opbrengsten belasting moet worden betaald.

Meer weten? Lees deze 5 vragen over de belasting voor Airbnb-verhuurders.

Bron • RTL Z