Personal finance

Vermogen miljonairs groeit vier keer sneller dan economie

Paul le Clercq • 23 juni 2016 13:27 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Het aantal miljonairs in Nederland steeg afgelopen jaar flink, met 14.000 tot 204.000. Bij elkaar hebben ze 517 miljard dollar, oftewel ruim 60 procent van de hele Nederlandse economie.

Nederlandse miljonairs werden in 2015 bijna 8 procent rijker. De Nederlandse economie als geheel groeide met 1,9 procent, zodat miljonairs relatief veel meer verdienden. Dat blijkt uit een onderzoek van Cap Gemini.

Vastgoed en aandelen

Onze miljonairs profiteerden van het feit dat ze relatief veel geld in eigen land hebben belegd: maar liefst 56 procent van hun beleggingen doen ze in Nederland. Ze beleggen ook relatief veel in onroerend goed en juist vastgoed heeft het vorig jaar goed gedaan, geeft Freek Roelofs van Capgemini Consulting aan.

Internationaal brengen rijken juist veel buiten hun eigen land onder, om de vaak onstabiele politiek situatie in hun eigen land te ontlopen. Nederland is nog altijd politiek heel stabiel en dat heeft zo zijn voordelen. In Aziatische landen beleggen miljonairs vaak wel tweederde van hun vermogen buiten hun eigen land.

Meer in beleggingsfondsen

Verder deed de Nederlandse AEX-index het beter dan de wereldwijde MSCI-index, ook dat was in het voordeel van Nederlandse rijken. Ze beleggen dan ook meer in aandelen dan miljonairs in andere landen dat doen.

Opvallend is wel dat ze relatief weinig in afzonderlijke aandelen zitten en juist meer in beleggingsfondsen. In groeiaandelen, zoals 'unicorns' - techbedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard - zien Nederlandse miljonairs veel minder dan die in andere landen. Onze rijken stoppen hun geld juist meer in waarde-aandelen, waarbij beleggers nagaan of sommige aandelen volgens hen ondergewaardeerd zijn.

Ondertussen zijn er in Nederland meer rijken dan in het veel grotere India.

Gemiddeld 2,5 miljoen

Bij de bezittingen van miljonairs moet worden bedacht dat de waarde van de eigen woning, collecties (zoals dure schilderijen en een verzameling Rolls Royces) niet wordt meegerekend. Het gaat om een vrij belegbaar vermogen. Gemiddeld hadden Nederlandse miljonairs 2,5 miljoen euro, maar als woningen en collectie worden meegerekend is dat dus al heel wat meer.

Wereldwijd zijn er maar liefst 15,4 miljoen miljonairs (in dollars). Met zijn allen hebben ze bijna 59 biljoen dollar. Het totale vermogen van miljonairs blijft verder stijgen en zal in 2025 100 biljoen dollar bedragen. Die groei komt vooral door rijken in Azië. Inmiddels hebben Aziatische miljonairs meer geld dan die in Noord-Amerika of Europa. 

Rijken onder de miljonairs

Wereldwijd is steeds meer geld geconcentreerd bij een klein groepje. Vorig jaar had 0,9 procent van alle miljonairs meer dan een derde van het totale vermogen van die miljonairs. Roelofs verwacht dat dat alleen maar meer wordt in de komende jaren.

Groot-Brittannië is populair onder rijken wereldwijd om in te beleggen. Het land staat na China, de VS en India op de vierde plek, maar het is de vraag wat de uitslag van het brexitreferendum daarmee doet, aldus Roelofs.

Bron • RTL Z