Personal finance

Met jouw geluksgetal als eindcijfer word je niet sneller miljonair

29 december 2017 15:05

Een staatslot Beeld ©

Je denkt het zeker te weten: het Staatslot met jouw geluksgetal als eindcijfer gaat jou eindelijk miljonair maken. Jouw geluksgetal zegt vaak veel over jou, maar niet zoveel over de kans die je hebt op een prijs, zegt gedragseconoom Martijn van den Assem.

Miniatuurvoorbeeld

Van den Assem analyseert het keuzegedrag van consumenten. Zo deed hij onderzoek naar de manier waarop deelnemers van de Lotto hun keuze maken en onderzocht hij het keuzegedrag van de deelnemers aan van het programma Miljoenenjacht van Linda de Mol, waarbij deelnemers koffertjes moeten wegspelen om maximaal 5 miljoen euro te winnen. 

7 is populair 

We denken vaak dat we getallen willekeurig kiezen, maar meestal hebben ze een persoonlijke betekenis, zegt Van den Assem. "We analyseerden miljoenen gegevens van de Lotto. Wat blijkt? Het zegt een hoop over wie we zijn. Bij sommige cijfers denken we meer kans te maken. Vooral cijfers tot en met 30 hebben vaak een persoonlijke betekenis, waardoor we die vaker kiezen."

Neem de Staatsloterij, waarbij mensen hun eindcijfer mogen kiezen. "Het cijfer 7 wordt veruit het meeste gekozen", zegt Van den Assem. Waarom? "Het is voor veel mensen een geluksgetal. Ze krijgen er een goed gevoel bij. Het is ook het getal van de volmaaktheid. In de Bijbel komt dat cijfer ook veel voor." Blijkbaar denken veel mensen dat dit getal ook daadwerkelijk meer geluk brengt.

Miniatuurvoorbeeld

Een Lotto-formulier: deelnemers moeten 6 getallen kiezen tussen 1-45.

Geboortedatum 

Van de Assem vervolgt: "We kiezen ook vaak getallen uit onze geboortedatum. Dus als je op de tweede bent geboren, kiezen je sneller voor een 2." Dat verklaart volgens Van den Assem ook waarom '0' één van de minst populaire opties is, ook bij de Staatsloterij. 

En er viel nog iets op uit de Lotto-gegevens die Van den Assem onderzocht: "Mensen kiezen minder vaak getallen aan de rand van het vel papier. Dat voelt onveilig en ongewoon. We kiezen liever getallen in het midden en we spreiden het liefst omdat we daarmee denken dat we onze kansen vergroten. Eén van de populairste combinaties is desondanks nog altijd 1-2-3-4-5-6."

Eindcijfers oudejaarsloten

  • Uit cijfers van de Staatsloterij blijkt dat staatsloten met het eindcijfer 9 verreweg het meeste geld opleveren bij oudejaarstrekkingen. Deze loten worden niet het meest verkocht.
  • Eindcijfer 7 wordt het meest verkocht in Nederland, anderhalf keer zoveel als de 9, maar levert in totaal minder op.
  • Eindcijfer 2 brengt het minst geluk. Loten met dat getal leveren gemiddeld maar 6,5 euro op.
  • De verschillen berusten op toeval, voegt de Staatsloterij toe. Bij trekkingen heeft elk eindcijfer evenveel kans op de hoofdprijs.

We zijn slechte verliezers

Wat ook nog meespeelt bij het kopen van loten is dat we slechte verliezers zijn. "Als we verliezen, willen we des te harder winnen. We nemen daardoor meer risico door bijvoorbeeld meer loten te kopen. De algemene neiging om risico te nemen is bij mannen iets groter dan bij vrouwen."

Wat nu de beste strategie is? "Gewoon willekeurige getallen kiezen. Maar besef dat de kans heel erg klein is om een leuke prijs te winnen." En als je met de Staatsloterij meedoet heeft hij nog een tip: "Koop je lot ver van tevoren. Door een lot te kopen, koop je ook een droom. Je fantaseert even dat je misschien weleens heel veel geld kunt verdienen. Ik zou zo lang mogelijk van die droom genieten." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Oudejaarslot met eindcijfer 9 wint het vaakst

Bron • RTL Nieuws