Personal finance

'Gunstig om nu je energiecontract voor drie jaar vast te zetten'

29 december 2017 11:22

Beeld © Getty

Het loont op dit moment om je energietarieven vast te zetten voor drie jaar, zegt prijsvergelijker Pricewise.

"We zien een trendbreuk in de termijnmarktprijzen, die zijn aan het stijgen. Zeker de inkoopprijzen van stroom zijn fors gestegen", vertelt Pricewise-directeur Hans de Kok. Hetzelfde geldt voor gas, geeft hij aan, zij het in iets mindere mate. "De stroomprijzen waren afgelopen jaar super laag, dus het is niet gek dat energie weer wat duurder wordt."

Halverwege 2017 hebben de grote energieaanbieders hun variabele prijzen al met een paar tientjes verhoogd, en per 1 januari doen ze dat weer. Pricewise verwacht dat dat komend jaar nog een keer gaat gebeuren. "Als we de trends analyseren, is het waarschijnlijk dat de prijzen verder gaan stijgen; de variabele tarieven, maar zeker ook de vaste tarieven."

1 versus 3 jaar vast

De stijging komt mede voort uit de forse stijging van de tarieven op de termijnmarkt, 'die moet zich links of rechts gaan terugbetalen'. Op termijnmarkten sluiten energiebedrijven contracten af voor de inkoop van energie voor een langere termijn, tegen een vaste prijs. Als de prijs in de tussentijd stijgt of daalt, kan het bedrijf toch hetzelfde blijven vragen. 

Maar omdat de tarieven op de termijnmarkt nu stijgen, adviseert de vergelijkingssite consumenten nu om hun energietarieven vast te zetten, liefst voor drie jaar. "Dat levert op dit moment goedkopere tarieven op dan wanneer je vastlegt voor een jaar."

Vastzetten voor een jaar en dan oversluiten naar een andere aanbieder is ook gunstig, voegt De Kok nog toe: "Dan kun je gebruik maken van de welkomstpakketten van aanbieders."

Bron • RTL Z