Personal finance

Energierekeningen nog steeds onbegrijpelijk

14 november 2017 06:20

Beeld © ANP

Onze energierekening is nog altijd niet duidelijk genoeg. Bij het merendeel van de energiebedrijven is de rekening voor consumenten nog niet helemaal goed te begrijpen en bovendien moeilijk te controleren. Dat constateert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM had veertig energiebedrijven tot 1 juli de tijd gegeven om hun rekeningen zo aan te passen dat ze voor iedereen te begrijpen zijn. Maar bij het merendeel van de energiemaatschappijen is dat nog niet helemaal voldoende.

Dwangsom

21 van de 40 onderzochte energiebedrijven zijn op de goede weg, maar moeten hun facturen nog verder verbeteren. Bij 16 bedrijven is alles op orde. Drie bedrijven doen het zo slecht, dat de ACM een dwangsom heeft opgelegd. De ACM wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat. 

"Dat betekent dat er nu een termijn is gesteld waarbinnen ze zich moeten verbeteren", zegt Bernadette van Buchem directeur Consumenten van de ACM. "Lukt dat niet, dan moeten ze per dag een behoorlijk bedrag betalen." Om welk bedrag het gaat verschilt per bedrijf, en wil de ACM niet zeggen.

Onbegrijpelijk

Al jaren wordt er gesteggeld over een begrijpelijke energierekening. Er worden in de facturen allerlei tarieven en termen gebruik, waardoor je er als consument weinig meer van begrijpt.

Soms zijn energietarieven bijvoorbeeld tussentijds aangepast, maar zie je op de factuur een gemiddelde prijs voor de hele periode. Daardoor is moeilijk te controleren of je wel de goede prijs hebt betaald.

Een ander voorbeeld: wordt in je contract met een energieverbruik per week gerekend, dan is het onhandig als in je maandoverzicht plotseling een maandverbruik staat. Van Buchem: "Je moet makkelijk kunnen zien dat een rekening klopt."

Overstappen

Dat is belangrijk als je van energieleverancier wilt wisselen, wat vorig jaar ruim 1 miljoen mensen deden. Maar dan moet je wel kunnen nagaan of het overstapvoorstel van de nieuwe energieleverancier echt voordeliger is dan die van het bedrijf waar je nu bij zit.  

RTL Z zocht eerder uit hoe een duidelijke energierekening er dan wel uit moet zien. Zo moet je energieverbruik bijvoorbeeld altijd uitgedrukt worden in kWh en in kubieke meters. 

Bron • RTL Z