Personal finance

Startersproblemen: gokken op opkomende wijk of de provincie in?

Marieke van de Zilver • 13 oktober 2017 14:42 @mvdz_

Beeld © iStock

De woningmarkt is oververhit en zeker in de grote steden zijn betaalbare woningen voor starters vrijwel onvindbaar. En als ze er zijn, dan vaak in wijken waar veel jonge professionals liever niet wonen. "Dan liever helemaal de stad uit."

Raymond Bresching (38) woont met zijn vriendin en twee kindjes in een gehuurde bovenwoning in Amsterdam. Hij zou graag verhuizen naar wat groters; een eengezinswoning, of zelfs een benedenwoning met tuin, maar het wil maar niet lukken. Over zijn zoektocht in de stad is hij kort: "Je krijgt weinig woning voor heel veel geld."

Annemieke Methorst (35) heeft het niet eens geprobeerd. Ze werkt in Utrecht en zou graag een woning in die stad krijgen. Ze reist al 3,5 jaar op en neer vanuit Voorschoten en is het reizen zat. Maar met haar startersbudget, weet ze, hoeft ze het in de stad niet eens te proberen. De verhalen die ze van vrienden hoorde waren genoeg om haar al voortijdig te doen afhaken.

Starter haakt af in de stad

Het zijn zomaar twee voorbeelden van een steeds groter probleem. De starter op de woningmarkt heeft het moeilijk. Hun aantal neemt over het hele land gezien nog altijd voorzichtig toe, maar afgezet tegen de rest van de kopers veel langzamer.

In de grote steden beginnen ze al af te haken: in Amsterdam is het aantal starters in 2016 met 17 procent gedaald, in Utrecht met 9 procent, blijkt uit cijfers van de NVM.

En dat is niet omdat ze niet in de stad willen wonen. Het aanbod is er gewoon niet. De meeste starters kopen een woning die tussen de 150.000 en 200.000 euro kost en juist aan die woningen is in de populaire gebieden een schreeuwend tekort. Een korte zoektocht op Funda leert dat er in heel Amsterdam op dit moment slechts 200 woningen voor minder dan 2 ton te koop staan. In Utrecht zijn het er ongeveer evenveel.

Belegger rukt op op de woningmarkt

"Je ziet dat het voor jonge mensen met een normaal inkomen in het centrum van de stad al langere tijd moeilijk is een woning te krijgen", vertelt Stefan Bijlsma van AVT Makelaars in Amsterdam. "Ook binnen de ring kan je nog altijd wat krijgen, maar daar staat wel een bepaalde prijs of een bepaald aantal vierkante meters tegenover." Voor de goede orde: een hoge prijs en een klein aantal vierkante meter.

En de concurrentie is er moordend. Starters hebben niet alleen concurrentie van elkaar, maar ook van doorstromers en, in toenemende mate, van beleggers. Afgelopen jaar steeg het aantal woningen dat gekocht werd door investeerder met maar liefst 61 procent. Het absolute aantal woningen dat verkocht werd bleef juist nagenoeg gelijk. Er blijven dus simpelweg minder huizen over starters.

Buitenwijken of toch de stad uit?

Starters moeten dus op zoek naar nieuwe opties. In grote steden wijken mensen dan ook steeds meer uit naar buurten die vroeger niet in trek waren. Bijlsma ziet op bezichtigingsdagen in bijvoorbeeld Slotermeer een steeds diverser publiek langskomen. Dat zijn vaak mensen die begonnen zijn met kijken in de stad, maar hun zoekgebied langzaamaan uitbreiden. Dat gaat niet altijd vanzelf. Het is voor veel stadsbewoners wennen.

"We zijn gaan kijken in Osdorp, maar wij zitten niet te wachten op een buurt die misschien over vijf jaar heel leuk is", zegt Bresching daarover. Dan liever helemaal de stad uit. Maar liever niet te snel. "We hoeven niet op stel en sprong weg. Dus we nemen de tijd om ook te wennen aan het idee dat we buiten de stad gaan wonen. Zo zijn we een dagje naar Soest geweest, een dagje naar Maarssen, en berekenen voorzichtig hoe ver het fietsen is naar de Herengracht vanuit Weesp of Ouderkerk."

Ook Methorst is huiverig om zich in een buurt in ontwikkeling te vestigen. "Vanuit Lunetten is het nog altijd ver fietsen naar de stad, waar mijn vrienden wonen en de voorzieningen zijn. Dan ga ik liever helemaal de stad uit. Dan kan ik ergens anders dicht bij het centrum gaan wonen, met de kroegjes en de voorzieningen."

Aankoopmakelaar

Bresching en zijn vriendin hebben net een aankoopmakelaar in de arm genomen, in de stille hoop dat de situatie uitzitten misschien zorgt voor verbetering, zodat ze toch in de stad kunnen blijven. Bijlsma krijgt meer klanten als Bresching. Hij ziet ze, ondanks hun initiële bezwaren, steeds vaker de sprong wagen. "Maar het moet vanuit henzelf komen. Ik kan ze niet vertellen dat wonen in de stad vrijwel onhaalbaar is, ik kan alleen op een bepaald moment de suggestie bieden om er toch ook eens te kijken." 

Bron • RTL Z