Personal finance

Vrouwen twee keer vaker financieel kwetsbaar dan mannen

11 oktober 2017 02:30

Veel financieel kwetsbare vrouwen blijven thuis terwijl de man werkt. Beeld © iStock

In Nederland zijn twee miljoen vrouwen niet economisch zelfstandig en daarmee financieel kwetsbaar. Ongeveer een miljoen mannen vinden zichzelf in die situatie.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Van de financieel kwetsbare mannen had ruim een kwart wel betaald werk, maar daarmee verdienden ze nog altijd minder dan een bijstandsuitkering. 35 procent van de niet-zelfstandige vrouwen had een baan.

23 procent van de economisch kwetsbare vrouwen had helemaal geen betaald werk. Zij waren vrijwel altijd geheel afhankelijk van een partner met betaald werk.

10 procent is ondernemer

Ongeveer 10 procent van alle mensen die niet economisch zelfstandig zijn, zo'n 300.000 mensen dus, waren aan de slag als zelfstandig ondernemer. Meestal was hun penibele financiële situatie het gevolg van verliezen of kleine winsten van het bedrijf.

Het aantal financieel kwetsbare personen is de afgelopen jaren door de aantrekkende economie wel wat afgenomen. In 2016 was 21 procent van de mannen en 41 procent van de vrouwen kwetsbaar, twee jaar eerder was dat respectievelijk 23 en 45 procent.

Partner verdient meer

Financieel afhankelijke vrouwen hebben vaak een partner die juist bovengemiddeld veel verdient. Het gemiddelde inkomen van de partners bedroeg 49.000 euro en dat was nog hoger als er ook kinderen in het gezin waren. Het gemiddeld persoonlijk inkomen van mannen was in 2016 39.000 euro. 

Bron • RTL Z