Personal finance

Energierekening volgend jaar gemiddeld 70 euro hoger

Marieke van de Zilver • 02 oktober 2017 14:53 @mvdz_

Beeld © ANP Foto

Een gemiddeld gezin betaalt volgend jaar zo'n 70 euro meer voor energie. Dat is een stuk meer dan eerder werd gedacht. De stijging wordt veroorzaakt doordat de zogenaamde 'Opslag Duurzame Energie' (ODE) hoger uitkomt dan gedacht en daarnaast verhoogt het kabinet ook de energiebelasting.

Een gemiddeld gezin zal in 2018 zo'n 50 euro meer kwijt zijn aan de ODE dan in 2017 en de energiebelastingen zullen stijgen met zo'n 20 euro, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Het ministerie van Economische Zaken rekende eerder op een verhoging van 50 euro.  

Directeur Hans de Kok van Pricewise is verbaasd dat er niet meer ophef is over die stijging. "De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt in alle media. Maar dat we volgend jaar zeventig euro extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht", zegt hij.

Dalend verbruik, stijgende kosten

Dat de ODE harder stijgt dan verwacht, komt vooral door het dalende energieverbruik in Nederland. De ODE komt bovenop het bedrag dat we betalen per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas en wordt gebruikt om investeringen in duurzame energie, zoals zonne-energie of windmolens, mee te financieren. Elk jaar gaat dat bedrag iets omhoog. In 2018 moet er volgens afspraak een miljard euro in duurzame energie worden geïnvesteerd. 

De kosten daarvoor worden geraamd op basis van schattingen van ons energieverbruik, maar naar nu blijkt zijn die schattingen, in 2016 gedaan, te hoog geweest. We verbruiken minder energie dan geraamd. Om het benodigde miljard voor de investeringen in duurzame energie toch op te kunnen halen, moet de ODE dus iets omhoog.

Energieakkoord

Om aan de afspraken uit het energieakkoord te kunnen voldoen, wordt ook de energiebelasting volgend jaar hoger. Dat zal een gemiddeld huishouden in totaal zo'n 20 euro op de energierekening schelen.

Het idee is dat die verhoging tijdelijk is, maar geruchten gaan dat het nieuwe kabinet ook de energiebelasting wil verhogen om een verlaging van de belasting op arbeid te kunnen financieren.

De burger betaalt

De laatste jaren zijn de belastingen op energie sowieso flink gestegen. Betaalden we in 2013 nog gemiddeld 455 euro aan energiebelastingen, in 2018 zal dat bedrag zijn opgelopen tot bijna 642 euro - een verschil van bijna 200 euro.

Miniatuurvoorbeeld

"De belasting beslaat ongeveer dertig procent van de totale energierekening, en dat deel wordt op deze manier alleen maar groter," zegt De Kok daarover. "Huishoudens betalen hiermee een groot gedeelte van de kosten van de energietransitie, terwijl ze al relatief zwaar belast worden".

'De gebruiker betaalt' gaat niet op

Burgers en bedrijven brengen ieder de helft van de totale ODE op. "Bedrijven betalen dus naar verhouding minder mee aan de ODE vergeleken met de hoeveelheid energie die ze verbruiken", zegt De Kok.

Voor de energiebelasting geldt hetzelfde, stelt hij. "Ook deze belasting is degressief, wat inhoudt dat grootverbruikers relatief gezien minder betalen. Het motto 'de verbruiker betaalt' gaat hier dus niet helemaal op."

Bron • RTL Z