Personal finance

Voltallige oppositie wil hogere zorgpremie voorkomen en komt met plan

24 september 2017 20:27

Zoals het er nu naar uitziet gaat de zorgpremie volgend jaar in totaal met 10 euro omhoog, bovenop de al verwachte stijging Beeld ©

De voltallige toekomstige oppositie in de Tweede Kamer komt met een alternatief plan voor het eigen risico in de zorg. De partijen willen voorkomen dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld met tien euro extra omhoog gaat.

Om de stijging te voorkomen willen de toekomstige oppositiepartijen de bijdrage vanuit de overheid aan de zorgverzekeraars eenmalig met 150 miljoen euro verhogen.

Die 150 miljoen euro willen de partijen financieren uit het begrotingsoverschot.

Voorstel

Het plan is een initiatief van GroenLinks.  Die partij dient maandag een voorstel in, dat wordt gesteund door alle partijen behalve formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Om nog iets te veranderen moet snel worden gehandeld, want zorgverzekeraars maken in november de premies voor het volgende jaar bekend.

Morgenavond is er een Kamerdebat over de wetswijziging die nodig is.

Je betaalt zorgpremie, maar ook eigen risico: waarom eigenlijk?

 

GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet licht toe: "Één op de vijf mensen kan de doktersrekening niet betalen. De formerende partijen kiezen ervoor de rekening voor het gelijk blijven van het eigen risico bij de burger te leggen. Zorg is geen luxeproduct en iedereen heeft recht op betaalbare zorg. Daarom ben ik er trots op dat de volledige oppositie dit alternatieve voorstel steunt waarmee we voorkomen dat de premie extra stijgt." 

Tientje omhoog

Zoals het er nu naar uitziet gaat de zorgpremie volgend jaar in totaal met 10 euro omhoog, bovenop de al verwachte stijging. De extra stijging is het gevolg van een wens van de formerende partijen, die vorige week in allerijl een spoedprocedure in gang zetten om te voorkomen dat het eigen risico in 2018 stijgt van 385 euro naar 400 euro.

Meer op rtlnieuws.nl
Eigen risico zorg toch niet omhoog, premie stijgt met tientje per jaar

 

 

Bron • RTL Nieuws