Personal finance

Rijkste Nederlander verliest miljard, maar blijft de rijkste

03 november 2016 09:31

Beeld ©

Neerlands tien rijksten hebben een tamelijk zorgeloos jaar achter de rug, ten minste, als we afgaan op de jaarlijkse rijkenlijst van de collega's van de Quote.

Behalve de nummer 1 van de lijst Randstad-oprichter Frits Goldschmeding verloor geen van de miljardairs uit de top 10 geld. De meesten van hen hielden hun miljarden en posities in de Quote 1000 (ter gelegenheid van 20 jaar rijkenlijst) vast. De opmerkelijkste veranderingen:

Nr. 1 Frits Goldschmeding blijft nr. 1: Hij verloor volgens de rekenmeesters van Quote ongeveer een miljard euro op zijn aandelenbelang in 'zijn' uitzendconcern. De gewonnen rechtszaak over een ruzie met de Belastingdienst kon dat verlies niet goedmaken. Toch blijft Goldschmeding de rijkste Nederlander met een vermogen van 3,5 miljard.

Nr. 2 Dik Wessels blijft nr. 2: Wessels, van het gelijknamige bouwbedrijf Volker Wessels en investeringsmaatschappij Reggeborgh, zag zijn geschatte vermogen met 10 procent groeien tot 2,5 miljard. Zijn positie staat wel onder druk, zeker als Nina Brink's claim van 182 miljoen euro wordt toegewezen

Nr. 3. en 4 wisselen stuivertje: Mediamagnaat John de Mol werd ingehaald door Hans Melchers, die rijk werd in de chemie en dankzij zijn investering in HAL Investments. Beide zijn 2,5 miljard waard. We zijn nu al benieuwd naar volgend jaar, met al het overnamegeweld rond bedrijven waar John de Mol in heeft geïnvesteerd: PostNL en Delta Lloyd.

Thumbnail

Al jaren een vertrouwd gezicht in de hoogste regionen van de lijst, John de Mol. (Foto: ANP)

Nr. 5 Wijnand Pon blijft nr. 5: Auto-importeur Pon voelt schijnbaar weinig van de malaise bij Volkswagen. En ook de miljoenenschikking die zijn bedrijf trof met het OM vanwege omkoping van politie- en defensie-ambtenaren heeft nauwelijks invloed als je 1,7 miljard waard bent. 

Nr. 6 Marcel Boekhoorn komt van nr. 10: De man die met de verkoop van Telfort miljardair werd investeert er lustig op los, tussen het lobbyen voor de komst van twee reuzenpanda's naar z'n Dierenpark Ouwehands door. Z'n vermogen volgens Quote? 1,6 miljard.

Nr. 7. Lesley Bamberger komt van nr. 8: De eigenaar van vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep, Lesley Bamberger, verdient z'n hogere notering onder meer dankzij de verkoop van The Bank, waar hij 150 miljoen op verdiende. Hij is goed voor 1,5 miljard.

Nr 8. Karel van Eerd komt van nr. 22: Supermarktbaas Van Eerd boerde goed in het afgelopen jaar. Supermarktconcern Jumbo verwierf nog meer bekendheid dit jaar met de sponsoring van Formule 1-coureur Max Verstappen en het kopen van restaurantketen La Place uit de boedel van het failliete V&D. 

Nr. 9. Joop van den Ende komt van nr. 7: Entertainmentbaas Van den Ende's vermogen (1,5 miljard) had niet te lijden onder het roerige jaar bij 'zijn' Stage Entertainment.

Nr.10. Carel Nolet komt van nr. 8: De baas van het gelijknamige drankenconcern uit Schiedam completeert het kwartet miljardairs dat goed is voor 1,5 miljard. 

Eervolle vermelding:
Nr. 47. Jitse Groen:
Het vermogen van Jitse Groen stijgt dankzij de beursgang van Takeaway.com met maar liefst 627 procent naar 380 miljoen.  

Bron • RTL Z