Personal finance

Huizen worden iets minder snel duurder

21 november 2016 09:37

Beeld ©

De prijs van bestaande koopwoningen lag in oktober 5,6 procent hoger dan een jaar eerder. Een forse stijging, maar het is de tweede maand op rij dat het iets minder snel omhoog gaat.

In augustus werd de grootste prijsstijging in 14 jaar tijd genoteerd. Toen waren de huizen gemiddeld 6 procent duurder dan een jaar eerder. In september en oktober was dat een paar tienden minder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Prijzen stijgen al jaren

De prijzen van huizen zitten inmiddels al weer jaren in de lift. Het dieptepunt op de woningmarkt werd bereikt in juni 2013. Toen waren de huizenprijzen in een jaar tijd met bijna 10 procent gezakt.

Sinds dat dal zijn de huizen al weer fors duurder geworden. In ruim drie jaar tijd is er zo’n 12,7 procent bovenop gekomen. Toch ligt de gemiddelde woningprijs nog altijd 11,5 procent lager dan de piek van 2008.

2,5 ton

De gemiddelde verkoopprijs van een woning lag in oktober op 247.673 euro. Daarmee is er maand-op-maand zelfs een daling van zo'n 6 duizend euro te zien. Overigens is dat niet een teken dat het minder gaat. Ook vorig jaar waren de huizen in oktober iets goedkoper dan in september.

Bron • RTL Z