Personal finance

Zo reken je veilig jouw Marktplaats-deal af

Daniël Verlaan • 15 september 2017 15:43 @danielverlaan

Beeld ©

De politie waarschuwt voor criminelen die Marktplaats-verkopers oplichten via valse betaal-apps. Daarom: onze tips om veilig je verkochte spullen af te rekenen.

Volgens de politie zijn er al honderden mensen met deze truc opgelicht. De fraude gebeurt via valse betaalapps: de verkoper denkt dat het geld is overgemaakt, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn.

De oplichters bankieren namelijk altijd 'toevallig' bij een andere bank, waardoor slachtoffers denken dat het normaal is dat het geld niet direct op hun rekening staat. In de praktijk blijkt dat de app waarmee de transactie wordt gedaan nep is en dat er dus geen cent wordt verstuurd.

Onze tips

iDeal met Marktplaats

Marktplaats heeft recentelijk een optie toegevoegd om je spullen via iDeal af te laten rekenen. Je kunt de koper dan via Marktplaats een betaallink sturen met daarin de iDeal-betaling. Je krijgt een bevestiging als de betaling is verwerkt en de volgende dag staat het geld op je rekening. De kosten hiervoor zijn variëren van 0,34 euro voor een betaling van 20 euro tot maximaal 0,50 euro voor grotere bedragen.

Stuur een betaalverzoek

Onder andere de apps van ING, Rabobank, Bunq en het bekende Tikkie, dat inmiddels door meer dan een miljoen mensen wordt gebruikt, bieden de mogelijkheid om een betaalverzoek te sturen.

Je vult het bedrag in (bij Bunq is er geen limiet, bij ING maximaal 5000 euro, bij Rabobank en Tikkie 750 euro) en stuurt het linkje naar de koper. Diegene kan vervolgens via zijn eigen bank-app betalen. Je krijgt bij de meeste apps een melding als de betaling is verwerkt, waarna het vaak diezelfde of de volgende dag op je rekening staat.

PayPal

Mochten zowel de koper als verkoper een account hebben bij PayPal, dan kun je ook via dit betaalplatform de verkoop afhandelen. Ook daarvoor krijg je direct een melding als het geld op jouw account is bijgeschreven. Voor zo'n betaling moet je echter wel 3,4 procent van het aankoopbedrag plus 0,35 euro betalen.

Gebruik de app Echt of Vals

Mocht je de deal contant willen afrekenen, maak dan gebruik van de app Echt of Vals van de Nederlandsche Bank. Deze app analyseert via de camera van je telefoon of tablet de echtheidskenmerken van het biljet, zoals voelbare inkt, het watermerk en het hologram. Houd de telefoon voor enkele seconden stil en de app vertelt je of je het biljet kunt vertrouwen of niet. De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Bron • RTL Z