Personal finance

Inflatie door het dak: minimumloon Venezuela alweer omhoog

Carien ten Have • 03 juli 2017 12:24 @carienth

Beeld © ANP

Het minimumloon in Venezuela wordt flink verhoogd. In een vol stadion vertelde president Maduro dat de minimumlonen met 50 procent zullen stijgen. Dat klinkt als goed nieuws, maar is het niet.

Want het is al de derde keer in korte tijd dat het minimumloon in Venezuela omhoog gaat. En dat gebeurt niet omdat president Nicolas Maduro dat zo graag wil, maar omdat het noodzaak is.

Prijzen wekelijks omhoog

Venezuela zit in een diepe crisis. De munt – de bolivar – is steeds minder waard geworden terwijl de prijzen voor voedsel, medicijnen en andere boodschappen iedere week juist in prijs stijgen.

 

De overheid geeft sinds vorig jaar zelfs voedseldozen uit met rijst, pasta, bloem, suiker en andere benodigdheden. Daarvoor betalen inwoners 10.000 bolivar, omgerekend 1,13 euro. In de gewone winkels in Venezuela zouden die producten zeker 20 keer zoveel kosten.

2000 procent

En daar blijft het niet bij. Volgens het IMF schiet de inflatie in het land dit jaar omhoog naar 720 procent. Dat is al gigantisch, maar als het land zo doorgaat stijgt de inflatie in 2018 zelfs door tot boven de 2000 procent. Ter vergelijking: in ons land ligt die inflatie op 1,1 procent.
 

Thumbnail

President Maduro móet de minimumlonen dus wel omhoog gooien, zodat inwoners van het land hun noodzakelijke boodschappen kunnen doen.

Ze krijgen, inclusief de nieuwe verhoging, 97.531 bolivar, zo’n 11 euro aan minimumloon per maand. Daarnaast krijgen mensen met het minimumloon een soort voedselbonnen, waardoor het bedrag opgeteld uitkomt op 250.531 bolivar, ruim 28 euro. 

Bizarre week

De aankondiging van president Maduro volgt na een bizarre week, zelfs voor Venezolaanse begrippen. Een politieofficier en voormalig acteur stal een overheidshelikopter, en vloog ermee over het Hooggerechtshof. Hij gooide granaten, en vloog vervolgens twee uur lang al schietend over de hoofdstad Caracas.

Het zou volgens president Maduro gaan om een staatsgreep, maar daar wordt sterk aan getwijfeld. Op social media schrijven tegenstanders van Maduro juist dat de actie door de staat zou zijn geënsceneerd. 

Bron • RTL Z / Carien ten Have