Personal finance

Zo gaan rijke Nederlanders met hun geld om

Carien ten Have • 14 juli 2017 06:27 @carienth

Beeld © ANP

Alles wat mensen denken over rijke Nederlanders blijkt te kloppen. 500 van hen vertellen in een onderzoek hoe ze met hun financiën omgaan. En dat blijkt niet zo heel veel anders dan we denken.

Ze beleggen liever dan te sparen, schenken liever aan hun kinderen dan aan goede doelen, en hebben een tweede huis in Frankrijk.

Onderzoeksbureau GfK heeft in opdracht van ABN Amro Mees Pierson onderzoek gedaan onder bijna vijfhonderd vermogende Nederlanders. Dat zijn mensen met minimaal 500.000 euro aan vrij vermogen. Er zitten ook zo’n 150 miljonairs bij. Een aantal vooroordelen, én de feiten.

   1. Geld komt van papa en mama

Dat klopt in ieder geval bij 40 procent van de vermogende Nederlanders. Zij hebben tenminste een deel van hun vermogen geërfd van hun ouders.

Daarnaast doen ze het zelf ook niet onverdienstelijk als ondernemer of als belegger. Slechts 20 procent van de vermogenden noemt het werk in loondienst als belangrijkste herkomst van hun vermogen. 

Thumbnail

    2. Als je rijk bent, dan beleg je

Het geld van vermogenden zit maar voor een klein deel in spaargeld. De spaarrente is laag, en dus levert het weinig op. Negen op de tien rijke Nederlanders proberen hun geld op een andere manier meer waard te laten worden. Bij voorkeur door te beleggen, maar ook door te investeren in vastgoed, duurzame initiatieven of bedrijven. Dat doen rijke Nederlanders veel vaker dan jij en ik.

Thumbnail

De belangrijkste reden voor vermogenden om te beleggen is de hoop dat het uiteindelijk meer waard wordt.

   3. Rijken hebben allemaal een tweede huis

Ok, misschien niet allemaal, maar een groot deel wel. Eenderde van de rijken zegt over een tweede huis te beschikken, in Nederland of in het buitenland. Voor miljonairs liggen de percentages nog iets hoger. Een op de vijf heeft een tweede huis in Nederland, 23 procent in het buitenland.

Thumbnail

Voor de gemiddelde Nederlander ligt dat percentage veel lager, onder de vijf procent.

    4. Kinderen van rijke ouders worden verwend

Natuurlijk geef je een deel van je geld uit aan een mooie auto, een luxe huis en de nodige vakanties in je tweede huis. Voor nieuw geld geldt dat misschien in nog grotere mate dan voor oud geld. Daarnaast willen rijken hun geld toch vooral doorgeven aan hun kinderen.

Iets meer dan 80 procent van de rijken is van plan om vermogen aan hun kinderen te schenken, als ze nog leven of daarna. Ze denken ook dat ze hun kinderen daarmee misschien meer verwennen dan de gemiddelde Nederlander. Want bijna de helft schenkt hun kinderen ieder jaar het maximale bedrag dat belastingvrij kan worden weggeven, namelijk 5.320 euro.

Thumbnail

Onder miljonairs is dat aantal nog hoger. 60 procent schenkt ieder jaar het maximale bedrag. Ook gebruikt de helft van de miljonairs de verhoogde vrijstelling van 100.000 euro, die geldt als het geld in een huis wordt gestopt. Daarmee is geld aan de kinderen geven populairder onder rijken, dan bijvoorbeeld geld doneren aan een goed doel.

     5. Rijken praten niet over geld

16 procent van de vermogenden vertelt aan helemaal niemand dat ze geld hebben. Niet aan nabije familie, kinderen, of vrienden. Het liefst houden ze er hun mond over, want ze lopen er liever niet mee te koop of vinden dat hun vermogen privé is. Soms wordt er simpelweg niet naar gevraagd.

Thumbnail

Slechts een op de vier rijken praat over zijn of haar vermogen met de kinderen. Iets meer dan de helft bespreekt het met nabije familie.

     6. Wie geld heeft maakt zich minder zorgen

Helemaal zorgeloos zijn vermogende Nederlanders nou ook weer niet, maar ze hebben wel minder zorgen dan de gemiddelde Nederlander. Met name over de kloof tussen arm en rijk liggen ze minder vaak wakker, en ze maken zich ook minder druk over de politiek in Nederland.

Thumbnail

Welke onderwerpen spelen dan wel? De internationale politieke situatie, Donald Trump en het klimaat.

Bron • RTL Z / Carien ten Have