Personal finance

Huurders betalen steeds meer voor kleinere woning

Carien ten Have • 12 september 2017 10:02 @carienth

Beeld © ANP

Huurders wonen steeds kleiner en duurder. Omdat het zo goed gaat op de woningmarkt, zijn huurders bereid om meer geld te betalen, voor een steeds kleinere huurwoning.

Gemiddeld betaalden huurders in de vrije sector in de eerste helft van dit jaar 999 euro aan huur voor hun appartement of woning. Dat is 3 procent meer dan vorig jaar.

De prijs per vierkante meter is nog harder gestegen met bijna 7 procent, naar 10,54 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedmanagement Nederland (VGM). De vereniging bekeek 35.000 huurtransacties in de vrije sector – dus met een huurprijs boven de 710,68 euro. 

Belangrijk om op te merken is dat het hier om nieuw-verhuurde panden gaat. Met andere woorden: mensen die al in een huurhuis zitten zijn niet opeens 10 procent meer gaan betalen.

30 vierkante meter

In de grote steden is de prijsstijging nog veel groter. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn de huurprijzen per vierkante meter het hardst toegenomen naar ruim 18 euro per vierkante meter, maar ook in Utrecht, Groningen en Rotterdam stijgen de huurprijzen fors.

In Utrecht betaal je nu 12,01 euro per vierkante meter. Dat was twee jaar geleden nog zo'n 9 euro per vierkante meter. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar dat komt omdat er binnen een stad grote verschillen zijn in huurprijzen.

In het centrum van Utrecht betaal je veel meer dan ver daarbuiten. Zo zijn er voorbeelden van huurders die 700 euro per maand betalen voor een woning van maar 30 vierkante meter. De gemeente Utrecht heeft al aangekondigd paal en perk te willen stellen aan kleine, peperdure huurwoningen.

Kleiner huis

Maar vooralsnog lukt dat nog niet. Dat komt omdat ook de markt voor huurwoningen in de vrije sector krap is. Huurders zijn daardoor bereid om meer te betalen voor een kleiner huis. En de huurders die wel een betaalbare huurwoning bemachtigen, blijven daar zitten en stromen niet door.

"Ook de huidige vrije markt kent een snel groeiende groep bewoners die noodgedwongen in een te dure, en voor hun gezinssituatie vaak te kleine, huurwoning zitten", zegt Eric Verwey van VGM. "Ze kunnen geen kant op en worden elke maand weer geconfronteerd met forse woonlasten."

1 op de 8 huurders is dan ook helemaal niet tevreden met hun huurwoning en zou liever kopen, zo blijkt ook uit het onderzoek. Maar ze kunnen geen of te weinig hypotheek krijgen, en kunnen geen geschikte koopwoning vinden. 

Bekijk ook ons item over de huurmarkt: steeds meer betalen voor minder ruimte

Bron • RTL Z / Carien ten Have