Personal finance

Zo eet je goedkoop in een sterrenrestaurant

Saskia van Huijgevoort • 26 december 2016 08:44 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Uit eten in een Michelinsterrestaurant duur? Dat valt tegenwoordig wel mee, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z. Veel restaurants hebben tijdens de crisis hun prijzen laten zakken. Zo ga je uitstekend, maar ook betaalbaar uit eten.

Ook voor de lekkerbek zonder ongelimiteerde portemonnee is het mogelijk om te genieten op niveau, als je het maar slim aanpakt.

Een hoofdgerecht in een sterrenrestaurant kost vaak zo'n 25 tot 40 euro. Maar, er zijn goedkopere uitzonderingen: zo heeft restaurant Rijks in Amsterdam gerechten van 13 tot 19 euro op de kaart staan. Bij restaurant Sense in Den Bosch eet je bijvoorbeeld een hoofdgerecht voor zo'n 16,50 tot 19,75 euro. 

Niet alle restaurants uit het hogere segment bieden de mogelijkheid aan om slechts één gerecht te bestellen. Wie goed uit eten gaat, verorbert niet zozeer een maaltijd, maar gaat een avond weg. Of zoals sommige enthousiaste klanten regelmatig in recensies over de toprestaurants schrijven: het is een feestverpletterend en een avondje uit.

Goedkope driegangenmenu's?

En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Een aantal restaurants biedt een driegangenmenu aan voor een relatief lage prijs. Zo kan je bijvoorbeeld bij Cucina del Mondo in Heerlen, Strandlogde in Winterswijk, De Koriander in Drachten en de Swarte Ruijter in Holten de hele avond genieten van een voor-, hoofdgerecht en toetje voor 36 tot 40 euro, exclusief drank. Als je het een beetje rustig aandoet met de wijn houd je de kosten laag. 

In de Randstad vind je Sinne in Amsterdam (38 euro voor 3 gangen) en HanTing Cuisine in Den Haag (37 euro voor 3 gangen). Wil je in Rotterdam een menu bestellen, dan zit je al snel aan minimaal vier gangen. Bij het Wereldmuseum kost het arrangement 55 euro. Het goedkoopste menu in de provincie Utrecht vind je in Amersfoort bij Blok's: vier gangen voor 48,50 euro.

Doordeweeks dineren kan goedkoper zijn

Dealtjesjagers kijken uiteraard niet alleen naar de prijs, maar ook naar het tijdstip. Dat kan lonen. Zo kost in de Wolfslaar in Breda het menu van de chef (3 gangen) doordeweeks een tientje minder dan op vrijdag en betaal 49.50 euro in plaats van 59,50.

Bij La Trinité is het mogelijk om op maandag voor 55 euro te dineren, inclusief drie verrassingsgerechtjes, twee glazen wijn, water en koffie. Valuas in Venlo heeft een vergelijkbaar concept, waarbij drie gangen, aperitief, amuzes, drie glazen wijn, water en koffie doordeweeks in de prijs van 69,50 euro zijn inbegrepen.

Een andere manier om goedkoop maar goed te dineren is te gaan voor een lunch of brunch. Wie niet aanschuift voor diner, maar voor lunch of soms zelfs high tea is een stuk goedkoper uit. Het Nonnetje in Harderwijk is beloond met maar liefst twee sterren en biedt een tweegangenlunch inclusief wijn aan voor 55 euro per persoon. Bij De Bokkenpruik in Hardenberg kan je voor 22,50 euro aanschuiven voor een thee met scones en muffins.

Bib Gourmand

De Bib Gourmand is het kleine broertje van de Michelingids. Daarin staan restaurants waar je voor 37 euro een goed driegangenmenu kunt eten. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en ster tegelijk hebben, maar sommige gelegenheden hebben daar een oplossing voor gevonden.

Het restaurant van De Hoefslag in Bosch en Duin kreeg bijvoorbeeld een ster, maar in de bistro is het ook prima vertoeven. Daar kan je gebruik maken van het Bib Gourmandmenu. Hier vind je de volledige lijst met restaurants die beloond zijn met een Bib. 

Tijdelijke aanbiedingen

Een andere manier om op hoog niveau voor een lage prijs te dineren, is door gebruik te maken van tijdelijke deals. Om tijdens de crisis de restaurants vol te krijgen, ontstond de ene na de andere restaurantweek en site met aanbiedingen. Een bekende is Groupon, die zelfs een speciale pagina voor Michelinsterrestaurant's heeft.

Ook de actieweek van Iens en Albert Heijn biedt keus uit diverse sterrenrestaurants. Daarnaast is de restaurantweek van Diningcity.nl inmiddels een begrip. Let wel op: er is veel kritiek op deze stuntweken omdat de restaurants drukker zijn dan normaal en restaurateurs verdienen er nauwelijks iets op.

Mocht je in de eerste week van januari willen aanschuiven in een toprestaurant, check dan even of ze wel open zijn. Veel toprestaurants zijn begin volgende maand gesloten.

Bron • RTL Z