Personal finance

Amsterdammers mogen als eerste gesubsidieerd af van aardgas

01 september 2017 17:00

Beeld © anp foto

Vanaf vandaag kunnen Amsterdamse woningeigenaren vijfduizend euro subsidie krijgen als ze afstappen van aardgas. Het is de eerste gemeente die via zo’n subsidie helpt om alle Nederlandse woningen in 2050 aardgasvrij te maken.

De Nederlandse overheid wil dan helemaal geen Nederlandse woningen meer aangesloten hebben op aardgas. Daar is wel subsidie voor nodig, want er hangt per huis al snel een prijskaartje aan van boven de tienduizend euro.

Een deel van de kosten zit in het afsluiten van de aardgasaansluiting. Netbeheerders rekenen zo’n 400 tot 650 euro voor het laten uitrukken van monteurs. Maar de grootste kostenpost is het aansluiten van huizen op alternatieve energiebronnen. Zo moet er bijvoorbeeld een warmtepomp geïnstalleerd worden of het gasfornuis vervangen worden door een inductiekookplaat.

Die kosten variëren sterk per woning. Hoe goed geïsoleerd een huis is speelt mee, maar ook de keus van de eigenaar voor een alternatieve energiebron. 

Meer subsidie nodig

Amsterdam is tot nu toe de enige gemeente die subsidie geeft voor het afsluiten van aardgas. Er is per huishouden tot vijfduizend euro beschikbaar en als een woning energieneutraal wordt krijgt een huiseigenaar achtduizend euro.

De gemeente trekt hier vijf miljoen voor uit, dat zou genoeg zijn voor duizend aardgasvrije woningen.

Uiteindelijk zijn er honderden miljoenen nodig om alle Nederlandse woningen af te koppelen van het gasnet, zegt Jan van der Meer, warmte-regisseur voor adviesbureau Over Morgen en Amsterdam Economic Board. 

Nieuwbouwwoningen krijgen straks geen gasaansluiting meer. Maar veruit het grootste deel van deze energietransitie komt voor rekening van bestaande woningen, zo’n zeven miljoen huizen. De investeringen die daarvoor nodig zijn kun je niet zomaar aan huiseigenaren opleggen, vindt Van der Meer: "Het kan niet anders dan dat de overheid dat gaat subsidiëren."

Alternatieve energiebronnen

Huizen zonder aardgas kunnen kiezen voor warmtepompen, een soort omgekeerde koelkasten die warmte maken van elektriciteit. Kosten: tussen de 6000 en 25.000 euro.

Om warmtepompen echt duurzaam te maken, moet de stroom natuurlijk wel groen opgewekt zijn. Een ander alternatief is groen gas, gemaakt van organische stoffen zoals tuinafval, of - mits beschikbaar - warmtenetten.

Een warmtenet bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water kan worden gebruikt om huizen te verwarmen via vloer-, of wandverwarming, of radiatoren.

Een aansluiting kost ruim 1000 euro. Dankzij tariefregulering van de overheid is deze warmte voorlopig niet duurder dan de gemiddelde kosten voor aardgas.

Inductiekookplaat

Een relatief goedkope en flexibele optie voor aardgasvrije woningen zijn infraroodpanelen, een instant heater voor water en een inductiekookplaat, zegt Wigger Verschoor van Thuisbaas, gespecialiseerd in het energieneutraal maken van woningen.

"Die apparatuur is vaak goedkoper dan 10.000 euro en is bij verhuizingen ook makkelijk mee te nemen." Met een investeringstermijn van vijftien jaar is volgens Verschoor ieder huis van het gas af te krijgen.

Bron • RTL Z