Personal finance

Starters nemen vaker hypotheek bij verzekeraar

Carien ten Have • 30 augustus 2017 11:20 @carienth

Beeld © ANP

Er komt steeds meer concurrentie op de markt voor hypotheken. Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen minder vaak voor de drie grootbanken, en eerder voor verzekeraars.

Al sinds jaar en dag zijn ABN Amro, Rabobank en ING de grootste op het gebied van hypotheekverstrekking. Maar ze verliezen terrein, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IG&H. En dat terwijl de huizenmarkt op volle toeren draait, en zelfs tekenen van oververhitting vertoont

Marktaandeel banken daalt

In het tweede kwartaal daalt het gezamenlijk marktaandeel van de drie banken met 2 procent, tot 50 procent. Ze hebben samen dus de helft van de hypotheekmarkt in handen. In het eerste kwartaal daalde het marktaandeel van de grootbanken ook al, met 5 procent. 

ABN verloor terrein. ABN is de grootste daler in het tweede kwartaal, met een daling van het marktaandeel van 2,1 procent. Ook Florius, een dochterlabel van de bank, verloor 1,9 procent aan marktaandeel. Rabobank doet het juist iets beter.

Verzekeraars

Dat het aandeel van de grootbanken daalt, komt door verzekeraars. Die hebben zich de afgelopen jaren op de hypotheekmarkt gestort. Zo is verzekeraar Aegon inmiddels de nummer drie hypotheekverstrekker. En de verzekeraars samen hebben inmiddels 14 procent van de markt in handen.

Dat verzekeraars het goed doen komt vooral door starters op de woningmarkt. Zij sluiten vaker een hypotheek af bij een verzekeraar, doordat de rente op hypotheken met een lange looptijd bij verzekeraars vaak iets lager ligt dan bij banken. Daardoor kunnen we iets meer lenen. 

Meer op rtlz.nl: Tweeverdieners mogen vanaf 2018 meer lenen voor een huis

Bron • RTL Z / Carien ten Have