Personal finance

Burgerinitiatief Basisinkomen 2018 gaat naar de Tweede Kamer

Loek Essers • 25 oktober 2016 06:03 @loekessers

Een actie voor een basisinkomen in Berlijn eerder dit jaar. Beeld © AFP

Vandaag gaat het burgerinitiatief om in 2018 een basisinkomen in te voeren in Nederland naar de Tweede Kamer. Dat betekent dat we waarschijnlijk binnen een maand weten of het onderwerp ook wordt behandeld in de Kamer.

De initiatiefnemers willen iedereen in Nederland een vast bedrag van bijvoorbeeld 1000 euro per maand geven, plus een basiszorgverzekering en een toelage voor kinderen onder de 18 jaar.

Zo zou een minimale bestaanszekerheid zijn gegarandeerd en is er meer vrijheid om zelf te bepalen wat je wil doen. Je zou dan kunnen kiezen of je wil werken, studeren, een bedrijf wil starten, vrijwilligerswerk wil doen of bijvoorbeeld liever je tijd besteedt aan mantelzorg.

100.000 handtekeningen niet gehaald

De drempel van 40.000 handtekeningen om het initiatief in te dienen bij de Tweede Kamer werd in april al gehaald. Gisteren stond de teller op bijna 58.500. De ambitie is om door te gaan tot 100.000 handtekeningen. ''Maar als we in dit tempo doorgaan gaan we dat niet snel halen", zegt Johan Luijendijk, een van de initiatiefnemers.

Vandaar dat besloten is het initiatief nu in te dienen.

Volgens Luijendijk is het het grote publiek nog te onbekend met het onderwerp en is de relatief kleine kring met voorstanders bereikt. Ook denkt hij dat er 'koudwatervrees' is om achter het toch vrij ingrijpende plan te staan.

Binnen een maand duidelijkheid

Na de aanbieding van het initiatief wordt bekeken of alle handtekeningen kloppen. Als dat het geval is, dan wordt gecontroleerd of het inderdaad een onderwerp is dat de Kamer nog niet heeft behandeld. Het hele proces kan in ongeveer een maand doorlopen zijn, schat de assistent van de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

Uiteindelijk kan dan aan de leden van de Tweede Kamer worden gevraagd of ze voor of tegen zijn. Als er een meerderheid voor is, zal aan de verantwoordelijke minister worden gevraagd om het beleid te veranderen. De kans is overigens groot dat het initiatief niet wordt goedgekeurd, in januari werd er een vergelijkbaar plan voor een basisinkomen besproken in de Kamer. 

Ervaringen basisinkomen niet altijd positief

Er wordt in Nederland al geëxperimenteerd met vormen van een basisinkomen. Zo kreeg zzp'er Frans Kerver twaalf maanden lang een basisuitkering van 1000 euro per maand. Dat was soms een uitkomst, maar het project dat hij dat jaar deed kwam niet echt van de grond, vertelde hij aan RTL Z vlak nadat zijn uitkering afliep. Het liep allemaal wat anders dan hij had gedacht. 

Ondertussen mogen 25 gemeenten vanaf 2017 gaan experimenteren met de bijstandsuitkering. Honderden bijstandsgerechtigden hoeven dan niet meer verplicht te solliciteren en krijgen meer ruimte om bij te verdienen. Hoewel het niet gaat om een basisinkomen pur sang, lijkt het plan er toch wel erg op

De bedoeling is om erachter te komen hoe mensen die in de bijstand zitten sneller een baan krijgen. Op dit moment worden deze mensen intensief geholpen en achter hun broek aan gezeten om actie te ondernemen. Maar volgens anderen help je mensen eerder aan een baan als je ze helemaal vrij laat. Na twee jaar zullen de resultaten worden geëvalueerd.

Bron • RTL Z / Loek Essers