Personal finance

Zzp’ers kunnen vanaf december eerder een hypotheek met NHG krijgen

22 november 2016 10:02

Archieffoto Beeld © ANP

Voorheen moest je als zzp’er drie jaar zelfstandig zijn voordat je een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG) kon krijgen. Per 1 december kan dat al na een jaar.

Dat heeft de Waarborgfonds Eigen Woningen (​WEW), de beleidsorganisatie achter de nationale hypotheekgarantie, bekend gemaakt.  

Zzp'ers kunnen vanaf volgende maand terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en Regiobank. Per 1 januari komt daar ook nog Woonfonds bij. Andere geldverstrekkers kunnen zich ook aansluiten.

Voordelen NHG

Met de nationale hypotheekgarantie is een bank ervan verzekerd dat een hypotheekschuld wordt afbetaald. Als een koper werkloos wordt of zijn inkomen daalt, springt NHG bij. Met een NHG op je hypotheek krijg je als koper ook voordeligere rentetarieven en zijn je maandlasten lager. Tot een grens van 231.132 euro (de NHG houdt rekening met bijkomende kosten) kun je een lening afsluiten met NHG.

Voorheen moest je als zzp'er nog drie jaar wachten, maar de WEW wil meebewegen met de nieuwe arbeidsmarkt. Er zal meer worden gekeken naar iemands verdiencapaciteit, 'waarmee het niet uitmaakt binnen welke contractvorm iemand zijn inkomen heeft verdiend'. Na het bepalen van het toetsinkomen wordt het reguliere hypotheektraject voortgezet. 

Flexibilisering arbeidsmarkt

"De arbeidsmarkt flexibiliseert. Het aantal zzp’ers dat bij onze merken aanklopt om hun woning te financieren groeit. Wij vinden het belangrijk om aan te sluiten bij deze maatschappelijke ontwikkeling en het is dan ook een logische stap om aan te sluiten bij dit initiatief van het WEW", aldus Peter-Paul Wekking, directeur Competence Centre Wonen van SNS Bank.

Bron • RTL Z