Personal finance

Rijk als Warren Buffett? Dan had je al lang moeten beginnen

Marieke van de Zilver • 28 juni 2017 10:58 @mvdz_

Beeld ©

Warren Buffett is superbelegger en de een-na-rijkste persoon ter wereld. Een man, kortom, die velen inspireert. Maar mocht het je ambitie zijn om ooit zo rijk te worden als de beleggingsgoeroe zelf, weet dan dat je waarschijnlijk al met een hele grote achterstand begint.

Het Amerikaanse nieuwsprogramma PBS Newshour interviewde de superbelegger, die een verrassing bij zich had: zijn allereerste belastingaangifte. En wat blijkt, de kleine Warren had als jonge jongen al een neusje voor geld.

Uit de formulieren blijkt dat hij in 1944 - hij was toen 13 - zijn eerste belasting betaalde: 7 dollar inkomstenbelasting over een inkomen van 592,50 dollar. Ook gaf hij inkomsten uit rente en dividenden op, goed voor 228 dollar.

Dat klinkt misschien niet als veel, maar gecorrigeerd voor inflatie kom je uit op ruim 8200 dollar aan inkomen uit loon en zo'n 3100 dollar uit rente en dividenden. Een aardig inkomen voor een 13-jarige. 

Buffett's eerste belastingaangifte, zoals getoond in PBS Newshour.

Krantenwijk

Hoe verdiende hij dat geld? De vader van de 13-jarige Warren, Howard Buffett, was een senator en woonde met zijn gezin in Washington, DC. De kleine Warren nam er een krantenwijk. Zijn eerste aandelen had hij toen al gekocht, hoewel ze voor 1944 nog weinig hadden opgeleverd. In ieder geval nog niet genoeg om ze daadwerkelijk aan de belasting op te geven.

Inmiddels is Buffett eigenaar van investeringsfonds Berkshire Hathaway, waarmee hij zestig bedrijven in bezit heeft en aandelen in een hele hoop meer, en dat goed is voor zo'n 66 miljard euro. Hij heeft gezegd 99 procent van zijn fortuin uiteindelijk weg te geven aan goede doelen

Kritiek op Trump

Buffett sprak al eerder over zijn eerste belastingaangifte. Toen hij in 2016 werd bekritiseerd door Donald Trump - van wie we nooit een belastingaangifte hebben gezien, behalve één die hij 'fake news' noemt - over de belastingaftrek die hij zou hebben gekregen, verstuurde hij een snedig persbericht getiteld 'Some Tax Facts for Donald Trump'.

'Ik heb sinds 1944 federale inkomstenbelasting betaald, toen ik dertien was', schrijft Buffett in het bericht. 'Hoewel ik wel wat traag op gang kwam en dat jaar slechts 7 dollar verschuldigd was. Ik heb kopieën van al mijn aangiften en heb nooit verliezen uit het ene jaar verrekend met winsten uit volgende jaren.'

Bron • RTL Z