Personal finance

Tandpasta en zonnebrand volgend jaar duurder door hoger btw-tarief

28 juli 2017 20:37

Tandpasta wordt een stuk duurder. Beeld © iStock

Door het overhevelen van cosmetische, reinigende en verzorgende producten naar het hoge btw-tarief worden allerlei drogistartikelen vanaf volgend jaar een stuk duurder. Het gaat om onder meer tandpasta en zonnebrandcrème.

De prijsstijging volgt op een aanscherping van de definitie geneesmiddelen door het ministerie van Financiën. Nu nog vallen sommige drogisterijartikelen onder het lage btw-tarief van zes procent, terwijl andere vallen onder het hoge tarief van 21 procent. Aan die verwarring wil demissionair staatssecretaris Eric Wiebes verandering in brengen.

Dertig miljoen euro

Eind vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat tandpasta's met fluoride en zonnebrandcrèmes met UVA-filter als gensesmiddel gekwalificeerd kunnen worden en dus onder het lage tarief kwamen te vallen. Van alle tandpasta's en zonnebrandcrèmes kwam zeker negentig procent in aanmerking. Hierdoor liep de fiscus jaarlijks dertig miljoen euro aan belastingopbrengsten mis.


Rekenvoorbeeld

Een fles zonnebrand van 200 ml kost nu gemiddeld zo'n 10 euro. Als deze straks onder het hoge btw-tarief valt van 21 procent, dan komt de prijs op bijna 11,50 euro.

Ook zorgt het voor complexe situaties bij de Belastingdienst. Volgens Wiebes is het nooit de bedoeling geweest dat producten zonder genezende werking onder het lage tarief zouden vallen. Daarom heeft hij nu een lijst opgesteld van producten van de niet langer als geneesmiddel worden aangemerkt.

Meer producten

Naast zonnebrandcrème en tandpasta staan er nog zo'n twintig andere producten op de lijst. Het gaat onder meer om mondwater, anti-roos-shampoo en babycrème, maar ook om middelen tegen aandoeningen als aambeien, kalknagels en diarree.

De brancheorganisatie van drogisterijen is tegen de verhoging. "Deze medische hulpmiddelen zijn vergelijkbaar met geneesmiddelen", stelt een woordvoerder tegen de NOS. "Ze bevorderen de gezondheid of lossen klachten op. Dan is het niet goed dat de overheid deze producten duurder maakt."

Bron • RTL Z