Personal finance

De huizenmarkt kookt droog in de Randstad, rest van het land staat ook verder onder druk

Saskia van Huijgevoort • 02 februari 2017 12:43 @Saskia_vanH

De Amsterdamse grachtengordel. Beeld © ANP

De huizenmarkt is nog verder onder druk komen te staan in het laatste kwartaal van afgelopen jaar, blijkt uit de RTL Z Huizenindex. Vooral in de Randstad, en specifiek in Amsterdam, kookt de markt steeds verder droog.

Uit de krapte-indicator blijkt dat kopers gemiddeld uit 6,1 te koop staande woningen konden kiezen. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de huizencrisis in 2013 lag dit aantal op 30. 

Markt kookt droog

Vorig jaar werden 214.793 huizen verkocht, een record sinds de crisis. Regionaal zijn er wel grote verschillen: in Amsterdam is het aantal huizenverkopen door de krapte afgelopen jaar zelfs licht gedaald, vanwege het gebrek aan nieuwe woningen.

In de hoofdstad hebben kopers, net als in Utrecht, gemiddeld de keuze uit zo'n drie huizen. De markt is aan het 'droogkoken', bevestigt hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft. In Drenthe en Zeeland zijn dat er daarentegen zo'n tien. Vooral 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen worden goed verkocht. 

'Prijzen stijgen verder'

Een gemiddelde koopwoning kostte afgelopen maand gemiddeld 246.900 euro, hoewel in de Randstad veel uitschieters zijn. Gemiddeld steeg de huizenprijs in het vierde kwartaal met 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2016. In vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor is die zelfs met 8,9 procent gestegen.

Amsterdam, Utrecht en Rotterdam vormen daarop een uitzondering: daar stegen de huizen de afgelopen tijd gigantisch in prijs. Eng? "Vind ik wel ja", antwoordt Boelhouwer. "De prijs gaat te hard. Het beste is een stabiele ontwikkeling, dan weet je waar je aan toe bent." En onderhandelen is ook niet echt een optie: "In de Randstad moet je überhaupt blij zijn als je een huis kunt kopen. In de rest van het land is dat wel iets minder."

De huizenprijs stijgt komende tijd nog wel even door, denkt Boelhouwer. "We hebben met name in het laatste kwartaal weer een forse stijging doorgemaakt, meer dan vorig jaar. We zijn echt weer in de versnelling geraakt." Met name het aanbod van koopwoningen is volgens hem erg laag. "En ik denk dat de prijzen ook nog wel verder kunnen stijgen."

Meer woningen verkocht dan in 2006

Dat de huizenmarkt nog flink doorgroeit, blijkt ook uit het indexcijfer. In het vierde kwartaal kwam dat uit op een stand van 67. Een kwartaal eerder stond deze nog op 61 punten: die stijging betekent een groei.

Dat het goed gaat, blijkt ook wel uit de records van vóór de crisis  die worden verbroken. Met een jaartotaal van bijna 215.000 verkochte woningen worden meer huizen verkocht dan in 2006, twee jaar voor de piek van 2008. 

Komende maanden rustiger 

Wie rustig wil rondsnuffelen op de woningmarkt, kan het beste de komende maanden zijn slag slaan. De onderzoekers zien een duidelijk seizoenspatroon: in januari en februari worden minder hypotheken afgesloten. 

Afgelopen maanden was sprake van een tegenovergestelde situatie: in november en december is er traditiegetrouw sprake van een hypotheekpiek. Vanaf februari klimt het aantal aanvragen rustig op, tot een nieuw hoogtepunt in juni. In de zomermaanden is het vervolgens weer wat rustiger. 

Bekijk hier het hele interview met Boelhouwer:

Bron • RTL Z