Personal finance

Tóch een huis in de grote stad met 'Friends-huurcontract'

24 november 2016 20:38

Met je beste vrienden kun je van woningcorporaties een huis huren Beeld © ANP

Als je in een stad als Amsterdam of Utrecht als student of starter een huis wilt kopen of huren, dan is dat bijna onbetaalbaar. Maar het kan wel degelijk: met speciale 'Friends'-contracten.

De huizenprijzen rijzen de pan uit. Vooral grote steden en plaatsen met een universiteit zijn populair. Ook huren is vaak bijna niet meer te betalen. Maar wat nu als je net start op de woningmarkt of als je student bent?

In de televisieserie Friends gaven Rachel Green, Ross Geller, Monica Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani en Phoebe Buffay aan hoe je dat oplost: je koopt of huurt gewoon met je beste vrienden een woning.

Friendscontracten door woningcorporaties

In Nederland heb je nu ook speciale Friends-huurcontracten die verschillende woningcorporaties aanbieden. Die willen zo huizen die te duur zijn voor de sociale huur toch een sociale bestemming geven.

''Je kunt die woningen verhuren aan mensen met veel geld, of aan jongeren met weinig geld, die kunnen dan met elkaar een woning huren'', zegt Marien de Langen van woningcorporatie Stadgenoot. 

Snel populair

Je moet er wel rekening mee houden dat, als je met zijn tweeën of drieën iets huurt en iemand weggaat, degenen die er blijven wonen verantwoordelijk zijn voor het volledige huurbedrag.

Exacte cijfers over Friends-contracten ontbreken. Maar volgens huurdersvereniging Woonbond wordt het snel populair.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z