Personal finance

Woningbubbel of niet? De huizenmarkt in 4 grafieken

Carien ten Have • 09 mei 2017 15:49 @carienth

Beeld © ANP

Wonen in de grote stad wordt steeds ingewikkelder. Vooral als je geen eigen geld hebt dat je in je nieuwe huis kunt stoppen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank. Maar is er sprake van een bubbel of niet? De huizenmarkt in vier grafieken.

1. Krapte

Wie een huis wil kopen in een van de grote steden moet inmiddels over engelengeduld beschikken. Niet alleen is de tijd dat een huis te koop staat gehalveerd ten opzichte van de crisis, en is de markt veel krapper geworden, huizen in grote steden worden veel vaker ver boven de vraagprijs verkocht.

In Amsterdam bij gebeurt dat bij 58 procent van alle transacties, in Utrecht bij 46 procent.  De Nederlandsche Bank spreekt in haar rapport over de woningmarkt dan ook over oververhitting.

Thumbnail

2. Risico’s

Dat komt ook doordat huizenkopers in grote steden steeds grotere risico’s nemen om een huis te bemachtigen. Makelaars signaleren dat het voorbehoud van financiering regelmatig wordt geschrapt bij het doen van een bod.

In Amsterdam werd in de tweede helft van vorig jaar, 45 procent van de woningen verkocht zonder financieringsvoorbehoud. In heel Nederland was dat 12 procent.

Thumbnail

Ook de bouwtechnische keuring wordt lang niet altijd meer gedaan, en ook dat brengt risico’s met zich mee. Een huis kan bijvoorbeeld niet in zo’n goede staat verkeren als je bij aankoop had gedacht. De koop is, na 3 dagen bedenktijd, dan niet meer te annuleren.

3. Omvang hypotheekschuld

Toch vindt De Nederlandsche Bank dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn voor een zeepbel op de huizenmarkt. Bij een bubbel speculeren kopers op een almaar stijgende huizenprijs, en sluiten op basis van die verwachting ook een hogere hypotheek af bij de bank. Totdat de bubbel barst, en de huizenprijzen hard dalen. Kopers blijven dan zitten met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun huis. 

De Nederlandsche Bank ziet de huizenprijzen nu wel hard stijgen, maar de omvang van de totale hypotheekschuld groeit in grote steden sinds 2016 niet in een vergelijkbaar tempo. Sterker nog: de groei van de hypotheekschuld vlakt af.

Thumbnail
Thumbnail

Dat komt deels omdat we vaker tussentijds aflossen, en omdat huizenkopers vaker eigen geld inbrengen bij de aankoop van een huis. In Amsterdam is een bedrag tussen de 50.000 en 70.000 euro niet ongewoon. Een ruimere schenkingsregeling die regelt dat je tot 100.000 euro belastingvrij kunt krijgen van familie speelt hier ook in mee.

4. Woonlasten

Daarbij komt dat huizenkopers in steden minder vaak het maximale bedrag lenen dat ze als hypotheek kunnen krijgen, dan in de rest van Nederland. En ondanks de druk op de huizenmarkt, is dat de afgelopen jaren amper veranderd. Kopers zijn niet de grenzen gaan opzoeken van wat ze maximaal kunnen lenen om een duurder huis te kunnen kopen.

Thumbnail

 

Bron • RTL Z / Carien ten Have