Personal finance

Mobieltje gesneuveld? Dit kun je claimen bij je reisverzekering

Ilan Sluis • 24 april 2017 06:23 @ilanrtl

Beeld © iStock

Je gaat op vakantie en je neemt mee: je smartphone. Maar wat als er wat mee gebeurt? Wat kun je dan claimen bij je reisverzekering? Dat is nogal schimmig, zegt vergelijkingssite MoneyView.

Je staat met je koffers in je hand, wil nog net even appen dat je veilig bent aangekomen, voor je de bus naar je hotel in stapt en: PATS. Daar valt je smartphone op de straatstenen. Gelukkig heb je een reisverzekering. Maar wat krijg je terug? Dat blijkt volgens MoneyView nogal een schimmige bedoening. Dus let goed op waar je je reisverzekering afsluit.

Gedekt?

Bij zo'n zestig procent van de verzekeraars zit een dekking voor je mobieltje in de standaard polis, maar bij sommigen moet je je apart bijverzekeren. Alleen reisverzekeringen van Hema en InShared vergoeden helemaal niks. En dan hangt een eventuele vergoeding ook nog af van bepaalde factoren. Of de schade nog hersteld kan worden, bijvoorbeeld. Maar als dat niet meer kan, verschilt het ook nogal wat je bij welke maatschappij terugkrijgt.

Elke verzekeraar hanteert afschrijvingslijsten. Niet elke verzekeraar maakt die openbaar. Maar het is MoneyView toch gelukt er een flink aantal op een rijtje te zetten. Verzekeraars kijken in ieder geval naar de leeftijd van het toestel, maar verder verschillen de termijnen waarop je de volledige nieuwwaarde vergoed krijgt, wat de afschrijvingsduur van het toestel is. Maar belangrijker: sommige verzekeraars hanteren een maximumvergoeding voor een mobieltje. En er is nog het eigen risico dat verschilt.

Dit zijn de beste verzekeraars:

Op basis van prijs kun je het beste een doorlopende reisverzekering afsluiten bij SNS, Univé, of Zelf. Kijk je naar de voorwaarden, ga dan naar ABN Amro, ANWB/Unigarant, of Europeesche. Ga je niet zo vaak naar het buitenland, dan kun je ook bij deze verzekeraars terecht voor een kortlopende verzekering, maar je kunt ook nog even kijken bij Ohra.

Wat krijg je terug?

Maar wat krijg je nou terug voor je mobieltje bij deze verzekeringen? Dat zie je in dit overzicht.

Thumbnail

Let dus goed op. Want veel verzekeringen hanteren een maximumbedrag dat je uitgekeerd krijgt. Neem de door MoneyView geprezen verzekeraar SNS. Binnen Europa krijg je maximaal 200 euro terug, heb je er een werelddekking bij dan is het 300 euro.

Dat geldt ook voor ANWB/Unigarant: bij de ene dekking 300, bij de andere 600. Hoewel dat laatste bedrag ruim voldoende is voor dat toestel van 500 euro. En dan moet je nog goed kijken naar de leeftijd van het toestel. Want ook de afschrijving verschilt nogal. In het overzicht zie je dat voor een half jaar, anderhalf jaar en tweeënhalf jaar.

Overige voorwaarden

Natuurlijk zegt de vergoeding voor een kapotte mobiel niet alles als je een reisverzekering afsluit. Kijk dus ook goed naar andere voorwaarden die voor jou van belang zijn. De annuleringsdekking, bijvoorbeeld. Want bij alle verzekeringen kun je annuleren als jou, of je directe familie iets overkomt.

Maar wat als derdegraadsfamilie als je oom of je nichtje overlijdt, of plots in het ziekenhuis belandt? Kun je dan ook nog kosteloos onder je reis uit? Meerdere verzekeringspolissen dekken alleen het overlijden van een derdegraads familielid, voor of tijdens je reis. Maar een ernstig ongeval, of ziekte dus niet. Of soms dekken verzekeraars alleen zoiets als je zelf op reis bent. Niet er vlak voor. Dit soort zaken ook goed uitpluizen dus, voor je op reis gaat. Fijne vakantie!

Bron • RTL Z