Personal finance

Dacht je dat huizen in Amsterdam duur waren? Think again!

Carien ten Have • 02 mei 2017 13:37 @carienth

Beeld ©

Het is een dwergstaatje waar de miljonairs en sterren wonen, zelfs onze eigen formule 1-ster Max Verstappen heeft er zijn thuisbasis. En het is sinds kort de duurste plek op aarde om te wonen: Monaco.

Maar als je je onder de sterren wil begeven, moet je diep in de buidel tasten. Je betaalt er inmiddels gemiddeld 41.400 euro per vierkante meter, blijkt uit onderzoek van vastgoedbedrijf Savills.

Duurder dan Hong Kong

Een appartement in het dwergstaatje kost er gemiddeld 4,3 miljoen euro. Daarvoor krijg je een schamele 100 vierkante meter. Wil je dat je stulpje nieuwbouw is? Dan betaal je gemiddeld 13,7 miljoen euro. In tien jaar tijd zijn de gemiddelde vierkantemeterprijzen in Monaco met 180 procent gestegen.

Daarmee is Monaco nu duurder dan bijvoorbeeld Hong Kong, Tokyo, Londen en zelfs New York. Ook daar stegen de prijzen met een indrukwekkende snelheid, maar niet zo hard als in Monaco. Amsterdam komt met een gemiddelde vierkante meterprijs van 5.000 euro niet eens in de lijst voor.

Thumbnail

Dat de prijzen in Monaco zo hard zijn gestegen, is niet voor niets. Het aanbod in het ministaatje is erg klein, en er komen niet zo snel nieuwe appartementencomplexen bij. Vorig jaar zijn er maar 553 woningen van eigenaar gewisseld. Welvarende inwoners blijven lang in hun luxeappartementen wonen, omdat ze bang zijn dat het moeilijk wordt een nieuwe woning te vinden.

Te koop

Wat krijg je dan voor een paar miljoen in Monaco? Verwacht geen paleis. Een studio vlakbij het strand van 38 vierkante meter staat er te koop voor ruim 1,8 miljoen euro. Daar krijg je wel een klein terras van 8 vierkante meter bij.

Thumbnail

Dit appartement is iets groter, 190 vierkante meter, en moet nog gebouwd worden. Je kunt het dus naar eigen smaak inrichten. Maar, daar moet je wel 7,4 miljoen euro voor over hebben.

Thumbnail

Bron • RTL Z / Carien ten Have