Personal finance

Huishoudens krijgen nog maar nét meer binnen dan eruit gaat

03 mei 2017 02:00

Beeld © iStock

Vorig jaar hebben alle Nederlandse huishoudens bij elkaar 3 miljard euro gespaard. Klinkt als een hoop geld, maar drie jaar eerder was dat nog 22 miljard.

Het zogenaamde spaaroverschot loopt dus hard terug, blijkt uit berekeningen van het CBS.

Geld moet rollen

Dat is trouwens goed nieuws voor de economie. Het overschot loopt namelijk terug omdat we veel meer uitgeven dan een paar jaar eerder. Sinds 2013 zijn we 16 miljard meer uit gaan geven aan spullen en diensten. In dezelfde periode zijn we ook wat meer gaan verdienen, maar de uitgaven namen veel harder toe.

Ook het herstel van de woningmarkt zorgt ervoor dat er minder wordt gespaard dan eerder. Dan gaat het vooral om de investeringen in nieuwbouwwoningen. Bestaande woningen die van eigenaar wisselen hebben geen effect op het cijfer: wat er bij de een bijkomt, gaat er immers bij de ander weer vanaf.

Klussen kost geld

Toch zorgen ook bestaande woningen die worden verkocht voor meer bestedingen. De meeste mensen moeten namelijk toch flink klussen als ze intrekken in een ander huis. En dat kost geld.

Sparen levert niks op

Een andere reden dat er minder gespaard wordt, zou ook kunnen zijn dat de rente op spaarrekeningen niet bepaald overhoudt de laatste jaren. Bij de meeste banken krijg je nog maar een paar tienden van een procent rente, bij Triodos krijg je helemaal niks.

Om er toch voor te zorgen dat je overtollige geld wat oplevert hebben wij tien tips op een rij gezet.

Niet iedereen kan sparen, merkt het Nibud op. Hoe dat precies komt zie je in deze video.

 

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z