Lifestyle

Zo herinner je de naam van die nieuwe collega wél

Saskia van Huijgevoort • 09 oktober 2015 21:27 @Saskia_vanH

Al eerder was bekend dat het helpt om iemands naam hardop te herhalen Beeld © ANP

Hmm, hoe heet die collega ook al weer die je net sprak en wie je nu een mailtje moet sturen? Oh wat gênant, hoe ga je hier achter komen? Herkenbaar? De één is beter in namen onthouden dan de ander. Geen zorgen: je kunt het leren, je hebt gewoon nog niet het juiste trucje ontdekt.

Al eerder was bekend dat het helpt om iemands naam hardop te herhalen, maar dat is niet genoeg, hebben wetenschappers ontdekt, schrijft Huffington Post. Je moet de naam van de andere persoon tegen een derde omstander herhalen.

In het onderzoek van de University of Montréal kregen 44 Franstalige studenten een speciale koptelefoon op, zodat ze zichzelf ook niet konden horen praten in hun hoofd. Vervolgens moesten ze een aantal woorden uit hun hoofd leren. 
 
Methodes
Allereerst mochten ze de woorden in hun hoofd herhalen. Later kregen ze een nieuwe reeks en mochten ze 'playbacken'. Vervolgens mochten ze ze hardop herhalen en tenslotte vertelden ze deze tegen een ander persoon. De laatste methode bleek het meest effectief te zijn.
 
Dat is niet verbazingwekkend, legt professor Victor Boucher uit. Wie articuleert, maar daarbij geen geluid maakt, creëert een koppeling in de hersenen. Als we daarbij ook nog geluid geproduceerd wordt, herinneren we nog meer. Communiceren met een andere persoon, maakt de meeste hersenverbindingen aan.
 
Andere tip
Het gaat er dus om dat je de naam zo goed mogelijk in je hersenen ‘verankert’. Eerder vonden wetenschappers al uit dat het helpt om de persoon iets over zichzelf te vragen nadat je hem hebt ontmoet.