Lifestyle

Onderzoek naar invloed stress en luchtkwaliteit

Saskia van Huijgevoort • 11 oktober 2015 11:18 @Saskia_vanH

Het is de eerste keer dat onderzocht wordt of er een verband is tussen (ultra)fijnstof in de lucht en stressniveau. Beeld © ANP

Luchtkwaliteit heeft mogelijk invloed op stress. Wetenschappers proberen daar vandaag achter te komen tijdens de marathon in Eindhoven. Het is de eerste keer dat onderzocht wordt of er een verband is tussen (ultra)fijnstof in de lucht en stressniveau.

Ultrafijnstof komt vrij tijdens verbrandingsprocessen, zoals het stoken van hout, afvalverbranding of de uitstoot van auto’s. Je kunt het niet ruiken of proeven, maar ademt het wel in. Daar heeft het grote impact op het lichaam, omdat het bij hoge concentraties kleine, lokale afweerreacties of infecties kan veroorzaken, legt onderzoeker Pierre Cluitmans van TU Eindhoven uit.

Stress kan veroorzaakt worden door (onbewuste) lichamelijke problemen, zoals een slechtere doorbloeding van de hersenen. Dat geldt voor zowel chronische stress, als spanning op korte termijn. "Er is weinig tot geen goed onderzoek gedaan naar de relatie tussen fijnstof en stress bij 'gezonde' mensen, dus daarom doen wij het nu", vertelt hij.

Fijnstof
Er lopen een hele hoop onderzoeken naar de gevolgen van zowel stress als fijnstof, maar die zijn nog niet afgerond. Het vraagstuk is super complex, maar heel erg belangrijk, vertelt hij. In Eindhoven hangt daarom sinds begin 2014 een zenders om de luchtkwaliteit te meten. Die komen handig van pas om de verschillen in stressniveaus te meten van de twaalf marathonlopers vandaag. Ze krijgen daarvoor een hartslagmeter om die de snelheid van de polsgolf door het lichaam berekent, waardoor uiteindelijk gekeken kan worden naar het stressniveau op verschillende locaties.

“In een boomrijke omgeving loopt het anders dan midden door een kaal industrieterrein. De kwaliteit van die lucht kan over het parcours enorm verschillen”, vertelt Cluitmans . Zo kunnen roetdeeltjes van barbecues een dag later nog in de lucht hangen en in- en uitgeademd worden. Zonder dat je het weet kan daardoor je loopprestatie, stress- en gezondheidstoestand beïnvloed worden zonder dat je het in de gaten hebt.

Bron • RTL Z