Lifestyle

'Als dit zich doorzet, ben ik een geluksvogel'

Ferdinand Buitenhuis • 07 december 2015 17:14 @Ferdinand1977

Pim Hengeveld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis Beeld © RTL Z Toekomstmakers

Pim Hengeveld heeft een zeldzame vorm van asbestkanker. Hij is geselecteerd voor een pilot met medicijnen en therapie op maat. "Je krijgt een kans en die moet je pakken", zegt Hengeveld. "Maar je krijgt geen garantie dat het bij jou helpt, het is immers een studie."

Hengeveld kwam er bij toeval achter dat hij mesothelioom had, een soort longkanker. Hij werd ongerust nadat zijn broer was overleden aan longkanker. "Ik rookte mijn hele leven al, dan ga je toch op kleine dingen letten. Ik was bij mijn huisarts geweest, eind 2013. Ik vroeg of hij een foto kon maken voor de zekerheid. Toen hebben ze bij het Radboud in Nijmegen een foto gemaakt."

Niets aan de hand?
In eerste instantie kreeg Hengeveld goed nieuws. Volgens het ziekenhuis was er weliswaar een plekje te zien, maar dat was waarschijnlijk niets. Toch was Hengeveld nog niet gerustgesteld. "Dat plekje vertrouwde ik zelf niet", zegt hij. Hij drong aan op een nieuwe foto. "Ik heb geluk gehad dat ik mijn broer heb zien sneuvelen, daarom werkte de huisarts mee. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb, want na de tweede foto werd ik direct opgeroepen in een snel-diagnostiek. Toen is er in december een scan gemaakt en 2 januari kreeg ik te horen dat het mesothelioom was. Het bleek dus fout te zitten. Het was wel in een heel vroeg stadium, daar heb ik geluk mee gehad."

"Ik heb geluk gehad dat ik mijn broer heb zien sneuvelen"

Direct na de diagnose besefte Hengeveld niet wat deze vorm van longkanker precies behelsde. "Toen ik 's avonds met mijn vrouw op internet gingen kijken wat het inhield kwam het wel vol aan. Dan zit je wel even te janken met z’n tweetjes. In principe krijg je een jaar, maximaal. Dat is het perspectief dat je krijgt. Het is dus niet altijd goed om meteen te gaan kijken op internet, je ziet voornamelijk de slechte gevallen. Dan kom je in periode van heel wisselende stemmingen, vlak nadat je het hebt gehoord. Dat is het rotste. Je bent bang, boos, je probeert optimistisch te zijn en heel langzaam begin je te wennen aan het idee."

Zware operatie
Een van de ideeën waar Hengeveld aan moest wennen was een zware operatie, maar die zou nooit volgen. "De eerste operatie zou een complete wegname zijn van het hele longvlies", vertelt Hengeveld. "Daarvan hadden we gelezen dat 40 procent al overlijdt tijdens de operatie, ook met bestraling daarna. Het was een heel rot perspectief. Toen zeiden ze in het Radboudziekenuis: we sturen je door naar het Antoni van Leeuwenhoek, daar de zitten specialisten, die kunnen het misschien anders. En daar ben ik nog steeds dankbaar voor."

Thumbnail

In het Antoni van Leeuwenhoek mocht hij meedoen aan de pilot met zorg op maat. "Toen ik daar zat hebben ze met een kijkoperatie alleen die plek weggehaald en hebben ze gekeken hoe dat zich verder ontwikkelde", zegt Hengeveld. 

"Er is heel duidelijk een remissie bezig. Als die zich doorzet, dan ben ik een geluksvogel"

Voor Hengeveld pakt de pilot goed uit. "Normaal gesproken is er een stilstand, een uitstel van executie", zegt hij. "Nu krijg ik zelfs meer: er is heel duidelijk een remissie bezig. Als die zich doorzet, dan ben ik een geluksvogel." Artsen hadden hem aanvankelijk een jaar gegeven. "Ik heb nu al bijna twee jaar binnen en nu het positieve bericht dat de kanker afneemt. Daarom ben ik enthousiast nu. Ik denk ook dat geestelijke rust 30 procent van je genezing terugwint. Dat is in elk geval een factor die meespeelt, dat lees ik ook overal. Zo lang er reële hoop is, moet je daar aan vasthouden."

De komende dagen krijgt Hengeveld een derde chemokuur. Hoop is dat tumor verder afneemt.

Bekijk het item over Pim Hengeveld in Toekomstmakers:

Woensdag 9 december in Toekomstmakers alles over de vooruitgang in de behandeling van kanker. Wordt de ziekte een chronische aandoening? Om 21:30 uur op RTLZ.

 

Bekijk hier de hele uitzending over kanker:

Toekomstmakers is elke woensdag op het nieuwe kanaal RTL Z (op 11 of 12). Uitzendingen, nieuws en achtergronden ook op RTLZ.nl/Toekomstmakers

 

Bron • RTL Z Toekomstmakers