Lifestyle

Meer stress in het weekend dan op het werk? Probeer toch te relaxen

Frederieke Hegger • 22 augustus 2015 07:48 @frederiekeh

Beeld ©

Druk weekend voor de boeg? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen op het werk een stuk relaxter zijn dan thuis. En toch is ontspannen wel heel belangrijk, als je productief wilt blijven.

Van rennen op het werk naar rennen door je huis. Soms voelt het misschien alsof het weekend nog drukker is dan de werkvloer. Je bent niet de enige. Uit onderzoek van van Pennsylvania State University in Amerika blijkt zelfs dat de meeste mensen thuis gestresster zijn dan op het werk. De onderzoekers hielden bij hoe hoog het cortisolniveau, een stresshormoon, was bij de 122 participanten, thuis en op de werkvloer. Zowel mannen als vrouwen hadden thuis een hoger cortisolniveau dan op het werk.

Relaxter door werken
Ergens is dat goed nieuws: werken werkt ontspannend. Mensen die een baan hebben zijn vaak ook gezonder en hebben minder psychische klachten. Maar voor het thuisfront is het toch minder fijn: vrouwen gaven in het onderzoek zelfs gelukkiger te zijn op het werk dan thuis. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat de vrouwen thuis nog wat meer klusjes voor de boeg hebben.

Toch zijn voldoende slaap, regelmatig op vakantie gaan en andere manieren van ontspanning in je vrije tijd essentieel voor een psychisch en fysiek gezond (werk)leven. Van meer slaap wordt je bovendien een stuk alerter. Een onderzoeker van Stanford gaf een groep basketbalspelers de opdracht om elke nacht 10 uur te slapen. Hun balprestatie vermeerderde met 9 procent. Meer slapen is bovendien niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je baas. Uit onderzoek van Harvard blijkt dat slaaptekort van werknemers Amerikaanse bedrijven zo’n 63 miljard dollar per jaar kost.

Thuis zoals op je werk
Naast meer slapen is er nog een oplossing, volgens psycholoog Richard Levak: zorg dat thuis een beetje meer op je werksituatie gaat lijken. Niet te veel natuurlijk, maar zorg voor duidelijke taken en momenten om te ontspannen. Breng, kortom, nog iets meer structuur aan.

En als dat allemaal niet helpt, kan je natuurlijk altijd iets eerder naar je werk toegaan.

 

 

Bron • RTL Z