Lifestyle

Uit deze index blijkt: we hebben het beter dan ooit

21 december 2015 21:45

Beeld ©

Ebola in Ivoorkust. Oorlog in Syrië. Aanslagen in Parijs. Ook in 2015 domineerde de ellende het nieuws. Maar er is ook een ander verhaal, dat in de actualiteit van de dag weinig aandacht krijgt: ondanks al het geweld, was 2015 voor de gemiddelde wereldburger het beste jaar ooit.

Dat blijkt uit de Human Development Index van de Verenigde Naties. Econoom Mathijs Bouman legt uit bij Z Today: "Het gaat beter met de wereld, het gaat beter met de gemiddelde wereldburger. Want wat is nou van belang? Dat zijn zaken als gezondheid, hoe lang je kunt leven, je inkomen of je kinderen zich goed ontwikkelen."

Dat wordt allemaal samengevat in deze index en uitgedrukt in een cijfer tussen de 0 en de 1. Vorig jaar stond de wereld op 0,70 en nu op 0,71. Het kachelt elk jaar weer een beetje omhoog. Begin deze eeuw stond de wereld nog op 0,64.

Bij de index wordt er gekeken naar een aantal indicatoren:

We leven langer:

Thumbnail

We verdienen meer:

Thumbnail

Er gaan meer kinderen naar school:

Thumbnail

Er sterven minder kinderen:

Thumbnail

Uitschieters
Het gaat hier natuurlijk wel om een gemiddelde; de verschillen zijn nog altijd groot. Met name in Azië ging het beter: China trekt de welvaartsmetingen flink omhoog. Toch is er sinds 2000 maar één land echt achteruitgegaan volgens deze index. En dat is Swaziland (Afrika). Bijna 30 procent van de bevolking is daar HIV positief.

In Nederland doen we het goed, met een vijfde plek en een score van 0,92. Voor ons komen nog Noorwegen, Australië, Zwitserland en Denemarken.

Goed nieuws is geen nieuws
Maar hoe zit het dan met al die narigheid, waar we het met elkaar over hebben? Het voelt soms alsof het alleen maar slechter gaat, stelt redacteur Carien ten Have vast.

"Dat moeten wij ons misschien aantrekken," zegt Bouman. "Slecht nieuws is nieuws en goed nieuws is geen nieuws. Dit zijn hele kleine veranderingen. Zo langzamerhand gaat het steeds beter met de malariabestrijding, lukt het met inenting wat beter, steeds meer kinderen gaan naar de lagere school."

Volgens de econoom wordt daar niet zo snel een nieuwsverhaal over gemaakt. "Een ebola-epidemie of een oorlog in Syrië, daar kun je verslag van doen. Dat vinden mensen interessant om te volgen, want er gebeurt iets. Omdat dat nieuws zo aanwezig is, krijg je wel een vertekend beeld van de werkelijkheid."

Bekijk hier het hele item bij Z Today (en kijk hier de hele uitzending):  

 

Bron • RTL Z