Lifestyle

Helft Nederlanders betaalt voor online video: tv in de verdrukking

13 juni 2017 11:48

Beeld ©

De helft van de volwassen Nederlanders betaalt voor online videodiensten, via een abonnement of via losse verkoop.

Niet alleen Netflix profiteert van de populariteit van video-on-demand (VOD)-diensten: van alle mensen die zeggen een abonnement te hebben op een betaalde videodienst, heeft 14 procent een abonnement op twee diensten, en 17 procent zelfs op drie diensten of meer.

Dat blijkt uit onderzoek van GfK, dat bijna 1300 mensen ondervroeg over hun kijkgedrag.

Leeftijd

Er zit wel een duidelijk verschil in kijkgedrag per leeftijdsgroep: waar 18- tot 34-jarigen maar liefst 3 uur en 40 minuten per dag besteden aan het kijken naar online video, is dit voor 55-plussers nog maar 40 minuten.

Toch verdringt online video de ouderwetse tv nog niet helemaal. De meerderheid van de mensen kijkt nog altijd het liefst lineair tv. Zelfs van de mensen die een abonnement op een Netflix-achtige dienst hebben, zegt maar 1 op de 5 liever daarnaar te kijken dan naar tv.

Gevaar voor kabelaars

Hoewel die cijfers lijken mee te vallen, moeten kabelaars toch oppassen. Van de mensen die een abonnement op een video-on-demand-dienst hebben, heeft 39 procent zijn tv-abonnement uitgekleed.

Maar ook mensen die niet zo'n abonnement hebben, verkleinen soms hun abonnement: 15 procent van de ondervraagden zegt dit gedaan te hebben. Het aantal abonnementen blijft redelijk stabiel, maar mensen kiezen dus steeds vaker voor een kleiner pakket.

Bron • RTL Z