Lifestyle

Deze Groninger kreeg PostNL op de knieën

Coen van de Ven • 08 juni 2017 20:42 @CoenvdVen

De betreffende brievenbus Beeld © ACM

Hans Scheffer uit het Groningse Overschild is de man die PostNL dwong tientallen brievenbussen terug te zetten, die vorig jaar onterecht waren weggehaald. 'Dit is toch een beetje een overwinning voor het buitengebied.'

Hans Scheffer rijdt van een afspraak in Utrecht terug naar zijn Groningse woonplaats, als hij ter hoogte van Hoogeveen op de radio het nieuws hoort dat "in het dorpje Overschild brievenbussen zijn teruggeplaatst." "Dat moet ik geweest zijn!", denkt de 66-jarige boekhouder lachend. En dat klopt ook.

Bezuiningsactie

Vorig jaar oktober besloot PostNL als onderdeel van een bezuinigingsactie 10.000 van de 19.000 brievenbussen weg te halen. Dat zou geen problemen opleveren dachten ze toen. Maar daar was Scheffer het dus niet mee eens. "Als onderdeel van die opschoonactie hadden wij plots geen plek meer voor onze post."

Hij klom direct in de pen en zocht contact met de postgigant, maar helaas zonder resultaat. "Ik kreeg een onzinbericht terug van de klantenservice en toen ik het hoofdkantoor aanschreef zeiden ze dat binnen de straal waar ik leef nog een goed alternatief was."

Petities en meetwerk

Elke Nederlandse burger heeft middels de postwet recht op een brievenbus binnen een straal van een kilometer. Voor bewoners van dorpen met minder dan vijfduizend inwoners is dat 2,5 kilometer.

Thumbnail

Op dit kruispunt in Overschild (527 inwoners) staat nu weer een brievenbus. (Foto: ACM)

Toen Scheffer dat hoorde begon hij te meten met Google Maps. "Wat bleek! Die straal liep precies door het kruispunt bij ons in het buurtschap. Ik viel inderdaad net binnen die straal en had dus eigenlijk geen recht tot klagen, maar een aantal buren vielen er wel buiten." Een petitie was zo opgezet en na een zaterdagmiddag had Scheffer zeventien handtekeningen verzameld.

De (post)wet aan zijn zijde

Dit keer schreef hij niet PostNL aan maar Minister Henk Kamp (Economische Zaken). "Hij heeft toch handhaafplicht?" Het ministerie verwees de Groninger door naar toezichthouder ACM en toen kwam er snel schot in de zaak. Sterker nog: Scheffer bereikte veel meer dan hij vooraf had bedacht. Want behalve de brievenbus in Overschild bleken er tientallen andere plaatsen ook een bus te missen volgens de wet.

'Overwinning voor het platteland'

"Het platteland wordt al vaak vergeten en leven op dit soort plekken wordt door het verdwijnen van voorzieningen steeds lastiger", zegt Scheffer. "Dat ik de afbraak van het buitengebied een klein beetje heb afgezwakt voelt wel prettig."

Hoeveel post de Groningen zelf verstuurt? "Niet veel hoor, vijf of zes kaartjes per jaar. Maar als zo'n brievenbus weg is mis je 'm wel. Dan is het belangrijk om op je strepen te staan."

Bron • RTL Z / Coen van de Ven