Lifestyle

We maken minder afval dan 20 jaar geleden

22 maart 2016 13:21

Beeld ©

Sinds 1995 hebben we een flinke economische groei gehad, maar de hoeveelheid afval die we persoon produceren is juist gedaald.

In de crisis gingen we voor minder afval zorgen, maar nu de economie aantrekt is het niet zo dat we nu weer meer afval hebben. Integendeel: in 2014 zorgde elke Nederlander voor 527 kilo afval per jaar. Dat is ruim 2 procent minder dan in 1995.   

Dat blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Meer rommel dan gemiddelde Europeaan
We zorgen wel voor meer afval dan de gemiddelde Europeaan, die houdt het namelijk op 475 kilo. Dat is bijna 10 procent minder dan wij. 

Europees kampioen recyclen is Duitsland. Het land recyclet en composteert bijna twee derde van zijn afval. In Nederland blijven we met recyclen achter bij het gemiddelde in Europa, maar met composteren behoren we tot de top van de EU: alleen Oostenrijk doet het nog beter. Alles bij elkaar hergebruiken we in Nederland de helft van het afval hergebruikt. De rest wordt verbrand.

Vuilnisbelt afgeschaft
Slechts 1 procent van ons afval beland op de vuilnishoop. Ook in België, Denemarken, Duitsland en Zweden bestaan vuilnisbelten bijna niet meer. Alleen Zwitserland doet het nog beter, daar belandt helemaal niets op de vuilnishoop. In Macedonië, Turkije en Bosnië is dat juist andersom, daar wordt helemaal niets gereyclet of gecomposteerd. Alles komt terecht op de vuilnisbelt. 

De lage afvalproductie van Nederlandse huishoudens en bedrijven zorgt ervoor dat afvalverwerkingsbedrijven honderdduizenden tonnen vuilnis importeren uit andere landen. Sinds de crisis is er in Nederland namelijk niet genoeg eigen afval voorhanden om de verbrandingsovens optimaal te laten branden.

Bron • RTL Z / ANP