Lifestyle

Kapotte accu of bobbel in de band: laat je auto niet te lang stilstaan

02 april 2020 10:26

Jos van der Drift van de ANWB Beeld © EditieNL

Thuis aan het werk tegenwoordig? Laat toch je auto niet te lang stilstaan. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Dit kan namelijk voor blijvende schade zorgen. "Ga elke week even twintig minuten rijden."

Het is een stuk rustiger op de weg nu veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus. Grote kans dat jouw auto ook al een paar weken niet van z'n plek is geweest.

"Je auto is gemaakt om er regelmatig mee te rijden", zegt Jos van der Drift van de ANWB. En doe je dat niet, dan kan dat flinke gevolgen hebben.

Bobbel in de band

"Het belangrijkst is de accu", zegt Van der Drift. "Je auto heeft stille verbruikers: denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. De auto verbruikt daar ook stroom mee als hij stilstaat." De accu kan daarvan niet alleen leeg raken, maar ook kapotgaan.

Een ander punt van aandacht: je banden. "Als de auto langdurig stilstaat, kan vervlakking optreden. Dan ontstaat er een soort bobbel in de band. Dat voel je ook tijdens het rijden. Vul de banden daarom op met 0,5 bar extra als je weet dat je auto wekenlang stil zal staan."

Brandstof

"In extreme gevallen kan de brandstof ook een gevaar vormen", zegt Van der Drift. "Dan spreken we van een periode van een half jaar. De brandstof kan dan verouderen en de tank verontreinigen."

Bij zo'n lange periode kunnen ook de remschijven aangetast worden. "Door even goed te remmen kun je de roest erafhalen. Maar als het echt vastgekoekt zit, kan het kapot gaan."

De gouden tip van de ANWB om al deze ellende te voorkomen? Heel simpel: "Ga elke week even twintig minuten rijden."

Bron • EditieNL