Lifestyle

Code voor toeristen in Saoedi-Arabië, boetes voor 'onfatsoenlijke' kleding of spugen

28 september 2019 13:21

De oude stad Madain Saleh staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Beeld © AFP

Saoedi-Arabië introduceert een fatsoenscode nu het land zijn grenzen opent voor buitenlandse toeristen. De regering zei vandaag dat het boetes zal uitdelen voor negentien overtredingen die verband houden met publiek fatsoen.

Volgens de autoriteiten gaat het om onfatsoenlijke kleding en openbare uitingen van affectie.

Visumregeling voor vakantiegangers

Het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken van het streng islamitische koninkrijk gaat gepaard met een visumregeling waarmee vakantiegangers uit 49 staten een van de meest gesloten landen ter wereld kunnen bezoeken.

Ook Nederlanders zijn welkom. Tot nu toe waren de meeste bezoekers moslimpelgrims en zakenmensen.

Spugen en muziek tijdens gebedstijden

Overtredingen die op de nieuwe visumwebsite staan vermeld, omvatten ook rommel maken, spugen, foto's en video's maken van mensen zonder toestemming en muziek maken tijdens gebedstijden. Boetes variëren van 50 riyals (12 euro) tot 6000 riyals (1460 euro).

"De voorschriften zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat bezoekers en toeristen in het koninkrijk op de hoogte zijn van de wet met betrekking tot openbaar gedrag, zodat zij zich eraan houden," zegt de overheid in een verklaring.

Alcohol verboden

Ook alcohol blijft illegaal. Het blijft nog onduidelijk of ongehuwde buitenlandse mannen en vrouwen een hotelkamer mogen delen.

Bron • RTL Nieuws / ANP