Lifestyle

Israëlisch experiment: alleen staanplaatsen in de spits in de trein

17 juli 2019 19:29

Beeld ©

Het is een drastische maatregel, maar er wordt veel van verwacht. De Israëlische spoorwegen hebben uit een aantal treinstellen alle tafeltjes en stoelen verwijderd om ruimte te scheppen voor staanplaatsen. Dit gebeurt volgens de spoorwegen in een experiment voor beter forenzenverkeer tijdens spitsuren.

De test wordt volgens The Jerusalem Post vanaf zondag uitgevoerd op de route Binyamina - Rehevot, een traject van meer dan 70 kilometer van noord naar zuid door dichtbevolkte gebied. De verwachting is dat in een staancoupé 20 procent meer reizigers kunnen en dat ze sneller in- en uitstappen.

Eind 2018 zei de baas van de Israëlische spoorwegen dat de onderneming 150 wagons te kort kwam voor de gestelde taken, maar geen middelen had er meer aan te schaffen. Het probleem werd groter door de recente opening van een nieuwe spoorlijn van de luchthaven bij Tel Aviv naar Jeruzalem.

Ook in Nederland te weinig zitplaatsen

Ook in Nederland rijden in de spits op sommige trajecten te weinig treinstellen. Op drukke momenten moeten net als in Israël mensen op het perron wachten op een rustigere trein.

ConsumentenClaim eiste bij een rechtszaak namens meer dan 10.000 reizigers die meestal niet kunnen zitten, de helft van het geld terug. De NS won, een treinkaartje gaf volgens de rechter alleen recht op vervoer en geen plek op een zitplaats.

De NS introduceerde in 2018 op het traject Arnhem-Den Bosch al een 'zitplaatszoeker'. Met de Reisplanner-app kun je met kleurtjes zien in welke wagons van de trein nog zitplekken zijn en waar het druk is.

De zitplaatszoeker werkt met sensoren in het spoor. Die meten het gewicht van de treinen. De NS heeft geen plannen om ook het meubilair uit de wagons te halen, om zo meer staanplaatsen te krijgen.

Bron • RTLZ