Lifestyle

Champions League-finale spannend? Niet voor de boekhouder

Malini Witlox • 01 juni 2019 08:18 @maliniwitlox

Tottenham speelt vanavond de finale tegen Liverpool. Beeld © ANP

Wordt het Liverpool of Tottenham Hotspur? Vanavond weten we welke club dit jaar de Champions League wint. Eeuwige roem valt de bekerwinnaar ten deel. Maar financieel gezien maakt winst of verlies in de finale geen groot verschil.

De kampioen krijgt 'slechts' vier miljoen meer dan de nummer twee. Hoewel de meeste mensen dat bedrag niet op hun bankrekening hebben staan, is het voor beide Engelse finalisten een schijntje. De omzet van de Spurs lag vorig seizoen omgerekend op 428,3 miljoen euro, volgens de jaarlijkse Deloitte Football Money League. Liverpool zette zelfs 513,7 miljoen euro om.

Zodra vanavond in Madrid afgetrapt wordt, zijn beide teams al 15 miljoen euro rijker. Voor het spelen van de halve finale konden ze ook al 12 miljoen bijschrijven op hun rekening. En de eigenaren van beide clubs hoefden al niet op een houtje te bijten: Fenway Sports Group (Liverpool) en ENIC Group (Spurs) baden in het geld.

Beeld © Getty Images.

Het prijzengeld in het betaald voetbal wordt steeds hoger en dus ook het verschil tussen topclubs en minder presterende ploegen. Munten zijn punten, concludeerde econoom Lucas Besters vorig jaar in zijn promotieonderzoek 'Economics of professional football', waarin hij allerlei economische aspecten van het voetbal onder de loep nam, samen met copromotor Martin van Tuijl van Tilburg University.

"Een club uit het bovenste rijtje van de Premier League heeft een even groot budget als alle clubs van de eredivisie samen", schetst Van Tuijl. Van die begroting komt slechts een klein deel uit de kaartverkoop. Vooral tv-rechten en andere commerciële activiteiten leveren veel geld op. "Het Engelse voetbal is gewild, je kunt de mediarechten over de hele wereld verkopen. Voor voetbalwedstrijden van Nederlandse clubs is hooguit belangstelling in landen als België, Suriname, Marokko en de Antillen."

Beeld © Getty Images

Van alle Nederlandse clubs heeft Ajax het meeste geld te besteden. De kloof met de andere clubs is na dit seizoen groter dan die al was. Door de goede prestaties in de Champions League kreeg Ajax ongeveer 95 miljoen extra, waarvan 86 miljoen deelnamegeld.

Van Tuijl: "Voor Nederlandse begrippen is dit veel, maar internationaal gezien is het niets. Dat Ajax het in Europa zo goed deed, moet je zien als een statistische afwijking. Er zat ook wat geluk bij." Structureel kan Ajax niet meedoen met de besten van Europa, meent Van Tuijl. "Er zijn commerciële mogelijkheden, maar het gat blijft enorm. Wel hebben ze door de enorme stijging van hun inkomsten een flink gat geslagen met de rest van Nederland. De eredivisie wordt er niet spannender op."

100 miljoen meer of minder

De club met het meeste geld, presteert het beste, stelde Besters in zijn proefschrift. Dat zou betekenen dat vanavond Liverpool wint. "Zo simpel is het niet. Er zit een bandbreedte in. In de Europese top maakt 100 miljoen meer of minder niet uit. Het gaat qua transferwaarde dan om één speler. Maar binnen Nederland is die bandbreedte veel kleiner. Dan is een verschil van twintig miljoen euro bijvoorbeeld al bepalend."

Beeld © Getty Images

Neymar verhuisde in 2017 voor 222 miljoen euro van Barcelona naar Paris Saint Germain. En met de transfer van Frenkie de Jong van Ajax naar Barcelona was 75 miljoen euro gemoeid. Het zijn fictieve bedragen, zegt Besters.

"Puur fysiek is een mensenlichaam geen 222 miljoen euro waard. Maar door de komst van oliesjeiks en investeringsmaatschappijen in het voetbal zijn de transferbedragen flink gestegen. Wat nu 100 miljoen is, was jaren geleden tien miljoen."

Een kampioenschap kan je niet kopen

In Nederland deed een club als Den Bosch het dit jaar opvallend goed, dankzij de investeringen van de Georgiër Kakhi Jordania. De ploeg werd uiteindelijk vierde in de eerste divisie. Een kampioenschap kun je dan ook niet zomaar kopen, zegt Besters. "Je hebt meer nodig dan een zak met geld. Het gaat er ook om hoe je het uitgeeft."

Als voorbeeld verwijst hij naar de Engelse Premier League. "Je zag dat Chelsea pas een paar jaar nadat de club werd overgenomen door oliemiljardair Roman Abramovitsj, structureel in de top ging meedoen. De eerste paar jaar kun je wel geld hebben, maar willen die bepalende spelers wel komen? Bovendien is tegenwoordig 80 miljoen euro normaal voor een bepalende grote internationale speler."

Gokwebsite Unibet sponsort meerdere Engelse clubs. Dat online gokken in Nederland pas sinds 2019 is toegestaan, heeft volgens Van Tuil ook niet geholpen om de financiële kloof te dichten.

"Ik denk dat het gat tussen Nederlandse clubs en Engelse clubs niet meer te dichten is. Misschien als door de brexit alle EU-spelers voortaan een vergunning moeten hebben en de selecties dus qua geld in waarde zakken... maar dat verwacht ik niet. Sponsoren staan voor Nederlandse clubs ook niet in de rij. Als je Manchester City sponsort weet je zeker dat die club de Champions League speelt. Ajax moet eerst de voorrondes doorlopen, je bent als sponsor niet zeker van exposure."  

Bron • RTLZ